Слово владики Василя (Івасюка) на єпархіальній Хресній дорозі

 

Відчини мені двері покаяння.

(Утреня недільна)

 

Вступ. Ми з вами пройшли частину своєї хресної дороги на Голгофу від храму Благовіщення (монастирок) до собору Преображення Христового. Ця частина хресної дороги присвячується блаженному владиці Василію Величковському. І весь цей час Ісус Христос устами Церкви волає до кожної людини: «Відчини мені двері покаяння, Життєдавче (…) бо вся моя тілесна храмина осквернена, але ти, Щедрий, очисти мене своєю ласкавою милістю» (Утреня недільна).

І). Відчини мені двері покаяння, Життєдавче. Символ дверей часто використовували отці Церкви у своїх повчаннях. Люди – це паломники, котрі мандрують до дверей небесного Єрусалиму. Ви зовсім недавно пройшли крізь двері Різдва Христового та Богоявлення й увійшли через двері Великого посту у напрямку Воскресіння Господнього. Великий піст – це благословенний час очищення, оновлення і навернення буття людини, а саме: фізичного, психологічного і духовного. Іншими словами, на хресній дорозі ми бачимо страждання, смерть і поховання Ісуса та славне Його Воскресіння.

Щороку кожний віруючий християнин запитує себе: «Що робити для переміни свого розуму, тіла і духу?». Ви також запитуєте себе і кожного: «Як правильно покаятися, постити й отримати прощення?». Церква перед початком Великого посту мудро повчає всіх людей як поступати в цьому плані. Наприклад. Митник Закхей дає приклад особистого і сильного бажання навернутися. Митар вчить успішно і покірно молитися. Блудний син вчить розкаятися і завжди повертатися до свого Батька. М’ясопусна неділя навчає, що тільки через діла милосердя уникнемо вічного засуду. Сиропусна неділя вчить, що тільки щире прощення провин нашим кривдникам є ключем до дверей Божого милосердя за наші власні провини. Господня молитва «Отче наш…» також навчає: «Прости нам довги наші, як і ми прощаємо довжникам нашим» (Мт.6:12). Ось такі корисні поради на 40 днів Великого посту пропонує Церква вам, як впевнену перемогу над гріхом для особистого воскресіння у Господі.

ІІ). Вся моя тілесна храмина осквернена. Людина осквернена гріхом – це істота слабка і користолюбна, схильна до обмови й очорнення, лінивства й пустослів’я. Тоді вона занечищує своє тіло «брудними» ділами, а душу гріхами. І тому просимо Господа допомогти нам очиститися своїм безмежним милосердям у тайні Сповіді.

Приклад. Валерій Шевчук український письменник-шістдесятник написав повість «Сповідь», герой якої перетворюється на вовкулаку, щоб спокутувати скоєне ним зло. Він прийшов до села, яке звалося Гапонівкою і зайшов до старовинного храму. На запитання священика хто він, відповів дуже влучно: «Той, хто потребує сповіді». В подальшій розмові бачимо, що кожний гріх відломлює від цілого серця людини якусь частинку. Тільки перед смертю людина завважує, що в неї замість цілого серця залишився нікчемний надщерблений чисельними гріхами уламок. Тоді вона благає прощення і милосердя, б’є поклони та переконує себе, що все лихе на цьому світі зробила не зі своєї волі, а тільки з виконання обов’язку. Отже, завчасу потрібно приймати тайну Покаяння, яка достойно полікує надщерблене людське серце.

ІІІ). Покаянна проповідь Йони. Пророк Йона прийшов до жителів Ніневії і сказав їм дуже просту та знамениту проповідь: «Ще сорок день, і Ніневія буде зруйнована» (Йона 3:4). Всі жителі разом з головою міста посипали свої голови попелом і разом з тваринами постили, молилися і нічого не їли та не пили. І так у Бога випросили помилування. Блаженний владика Василій Величковський, подібно до пророка Йони, просив колись на землі, а нині він благає Господа з Неба заступитися і зберегти соборність Української держави і розсіяний по наймах у цілому світі наш народ.

Рід Величковських сягає своїм корінням у козацьку давнину. Понад 300 років цей достойний священичий рід давав Україні козацьку старшину та видатних діячів церкви, як-от український аскет, святий Паїсій-Петро Величковський, письменник Іван Величковський.

Василь Всеволод Величковський народився 1 червня 1903 р. у місті Станіславові (тепер Івано-Франківськ) в родині священика. Батьки, о.Володимир та Анна Величковські, виховували сина ревним християнином. Шкільну науку розпочав у 8 років. Три роки провчився у початковій школі с. Пробіжна. Згодом батьки віддали Василя на навчання до Інституту Св. Йосафата.

Під час навчання сталася урочиста подія: мати посвятила свого сина Василька під Покров Пресвятої Богородиці. Це стало знаменною віхою у свідомості хлопчика. Через багато років він так відгукнеться про материнську жертовність: «Благословенна будь, мамо, що жертвувала за нарід сина-дитину. Він вмер для світа, але не загинув для Бога і народу. Він жиє і житиме і життя міліонам дає, бо він, Твій син, Місіонар Ісуса і Марії, Редемпторист» (Ювілейний альманах, 1938 рік).

Навчання продовжував у с. Городинці. Там його застало лихоліття Першої світової війни. У 1918 році п’ятнадцятирічний юнак вступає до лав Українських Січових Стрільців. Через багато літ Владика Василь напише в автобіографії: «Я нікого не вбив, не ранив і сам залишився живий і не ранений, хоч був серед куль і небезпек. Для мене ясно…Мамина вервичка, благословення і молитва були завжди зі мною».

ІV). Душа України стривожена і засмічена дуже складними виборчими процесами. Свобідні вибори – це найвища форма демократії. Світлої пам’яті Любомир Гузар свого часу казав, що влада боїться свободи в серцях людей набагато більше, аніж голодного бунту. Голодного можна нагодувати і купити, а вільного хіба що тільки вбити. Український народ прагне миру, закінчення війни, вільного розвитку нашої держави та пошанування своїх моральних і демократичних прав.

Весь народ питається за кого голосувати і по яких критеріях вибрати одного кандидата з тридцяти дев’ятьох. Хто є достойний стати провідником нації і вирішувати всі проблеми та не загубити державу Україну. І тут треба згадати слова Шевченка: «В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля». А зі сторони Церкви я би хотів звернути увагу на особисте покаяння, прощення й уникнення всякого гріха, а особливо обмови, очорнення і корупцію.

4.1). Вибори оголошені Пилатом між Ісусом та Варавою. Приклад сфальсифікованих і корупційних виборів знаходимо вже у Новому Завіті. Коли невинно побитого Ісуса Христа приводять перед державного правителя Пилата. Пилат звертається до людей, пропонуючи їм відпустити згідно звичаю одну людину, тобто вибрати або Ісуса, або Вараву. Керуюча юдейська верхівка підкупила людей на площі і тоді люди вибрали злодія Вараву.

Україна 400 років була колонізована Польщею, 250 років Московією, 150 років Австро-Угорщиною, а ще трохи турками, німцями, мадярами і татарами. І тільки 27 років працюємо на себе, тобто на незалежну державу, і раптом всі змучились та знову пхають шию в оновлене ярмо. «Схаменіться! Будьте люди, бо лихо вам буде» – пише Шевченко. Думайте відповідально, працюйте жертовно і тоді буде Україна! І тому в багатстві чи бідності завжди залишайтесь людьми та не продавайте свої голоси! Совість і Душа людини ціни не мають!

Висновки. Відчини мені двері покаяння, Життєдавче. Пройшовши хресну дорогу, подивіться дуже уважно на Голгофу. Ви там побачите Пресвяту Богородицю, яка тримає за руку Україну разом з її народом. Ісус говорить до України і нашого народу, вказуючи на Богородицю, – «Це Мати Твоя». І тому блаженний Василь Величковський в одній зі своїх промов, яка є актуальною навіть в наші дні, звертається до нас «любіть Божу Матір, Пресвяту Богородицю. Не забувайте кожного дня вранці і ввечері молитися! Коли ввійдете в яку прикрість, нещастя, коли починаєте якесь важне діло-завдання – до Богородиці вдавайтесь, моліться, моліться, моліться! Пресвята Богородиця помагала нашим козакам перемагати татар, турків і всіх ворогів. Так і Вам допоможе Божа Матір у всіх справах Ваших перемагати всі труднощі й виходити переможно по шляху рідного народу і св. Церкви його. Пречиста Діва завжди поможе Вам, щоб сповнилося все аж до останнього Вашого віддиху».

Пресвята Богородице, Мати Божа Неустанної Помочі, допоможи нашому народові віднайти джерело Божого милосердя й успішно проголосувати.

Господи прости наші свідомі та несвідомі гріхи.

Святий Душе, своєю животворящою силою підіймай паралізовану Україну та її народ з ліжка хвороби. Амінь.

Благословення Господнє на Вас!

 

+Василь Івасюк

Єпарх Коломийський

 

31 березня 2019 року Божого

м.Коломия

 

 


Послання і проповіді