Слово владики Василія Івасюка на посвяченні готелю родини Гаврон

«Благодать Святого Духа, що перебуває в образі,

є саме тою силою, яка «освячує очі вірних»»

(св. Симеон Солунський).

 

Вступ. Слово «ікона» – грецьке, у перекладі означає «образ» чи «зображення». Ікона є невід’ємною частиною християнської традиції і відкриває вікно в духовний світ. Кожен штрих на іконі – це особлива мова, знак або символ.

І). Початок іконам поклав Сам Господь Бог. В часи Старого Завіту Він звелів Мойсею зробити для Скинії (тепер Кивот) зображення ангелів херувимів. У Новому Завіті Ісус Своїм Різдвом і нерукотворним образом під час хресної дороги на хустині Вероніки залишив відбиток Свого обличчя. І тому молимось, просимо і цілуємо не папір і не фарби, а зображення на іконі. Це подібно до того, як дивимось на фотографію рідних нам людей, милуємось і розмовляємо з ними. Незважаючи на те, живі чи мертві вони, радіємо і віддаємо свою любов не фотографії, а рідним людям, які зображені на ній. Так само молитва до ікони є розмовою з тією особою, яка зображена на іконі.

ІІ). Фотографія – це зображення людини. У кожній сім’ї знайдеться кілька десятків фотографій, які будуть пригадувати певні моменти з життя усіх членів родини. Інколи вдається повністю простежити життя однієї людини у світлинах, а навіть цілих поколінь. Фотографія допомагає нам відновити пам’ять про найдорожчих серцю людей. Дехто фото носить «біля серця». У просторах Інтернету фото називають «іконкою»… А як щодо справжніх ікон? У храмі маємо багатоярусний іконостас освячених ікон, який завершує хрест з розп’яттям. У нас в готелі залишаємо цілі ряди нині освячених ікон.

Ікони по-людськи і видимо передають інформацію про невидимого Бога. Христос неодноразово повторював: «За вірою твоєю нехай тобі буде». Одначе, одні чуда за волею Божою видимі для широкого кола людей, а всі решта за Божим задумом є скриті від людей. Ікона, як і сама віра в Бога, — це не таємниця, а таїнство. Посвячені у таємницю гордяться, а посвячені у таїнство бачать свою неміч і велич Божу. Отже, ікони вказують на причетність людини до божественного життя.

ІІІ). Ікона – вважається восьмим таїнством, яке допомагає знайти присутність Бога у житті людини. Зображення Ісуса Христа, Пресвятої Богородиці, всіх святих та храмові образи є дорогими для кожного християнина. Нині читаємо відповідні молитви, окроплюємо свяченою водою і так здійснюємо чин освячення іконної галереї. Ікони без освячення залишатимуться просто картинами чи творами мистецтва. Тільки чин освячення надає їм духовного змісту, тобто вони стають святинею. Проходячи мимо них, віруюча людина має перехреститися і вклонитися святому місцю. Освячені ікони та хрести виставлені до постійного пошанування – це таємна своєрідна святиня з мовчазною молитвою і визнанням Ісуса Христа своїм Спасителем.

Висновки. «Благодать Святого Духа, що перебуває в образі, є саме тою силою, яка «освячує очі вірних». Нині освячені ікони будуть допомагати людині знайти Бога у житті. Ікона не є самим Богом, а лише зображення Бога чи святого. Тому молимося не іконі, а Богові чи святому, який на ній зображений.

Читаймо ікону, як Святе Письмо, благоговійно і вдивляймось в обличчя святих, які піднімають наш розум до Бога.

На Вас дорогі господарі і працівники сімейного СПА готелю родини Гаврон у місті Яремче накладається обов’язок шанувати ікони і нагадувати всім відвідувачам, що це не тільки мистецтво, а сам Господь Бог спостерігає за всіма тими, хто входить і виходить звідси. І тому праведна поведінка у цьому закладі буде збільшувати благословення на Вас!

Пресвята Богородице, Мати Божа Неустанної Помочі, запалюй серця працівників і відвідувачів любов’ю до Бога і ближнього через освячені ікони.

Господи, прославлений в іконах, благослови Україну і захисти воїнів української армії миром з перемогою.

Благословення Господнє на вас!

 

 

Єпископ Василій Івасюк

Єпарх  Коломийський

 

31 жовтня 2019 року Божого

м. Яремче


Послання і проповіді