Проповідь владики Василія Івасюка в 31 неділю після Зіслання Святого Духа

«Нехай буде світло» (Бт.1:3).

 

Вступ. У нашій науці розглянемо буквальну і духовну сліпоту. Набагато важливіший дар зору – духовна зрячість. Фізична і духовна незрячість є важливими у справі спасіння людини, а також майбутнього дорогих нам осіб.

І). Оздоровлення сліпого в Єрихоні. У прочитаному уривку з недільного Євангелія ви чули про чудесне зцілення Ісусом Христом незрячого чоловіка в Єрихоні. Він назвав Ісуса Христа Сином Давида та мав міцну віру у неодмінне зцілення його від сліпоти. Незважаючи на людей, котрі «сварилися на нього» (Лк.18:39), сліпий став ще голосніше кричати: «Сину Давидів, змилуйся надо мною!» (Лк.18:38). Господь знаходився на певній відстані, але почувши благальний крик незрячого, звелів привести його і спитався: «Що хочеш щоб я зробив тобі?» (Лк.18:40). Господи, «щоб я прозрів!» (Лк.18:41). Ісус Христос сказав йому: «Прозри! Віра твоя спасла тебе» (Лк.18:42). Сліпий умить зцілився від своєї недуги, побачив світло і прославив Господа та пішов за Ним. Весь народ був свідком цього чуда і також хвалив Бога.

Сучасна медицина теж іноді повертає зір тим, хто його втратив. Лікарі проводять хірургічні операції, застосовуючи відповідне лікування. Ісус Христос повернув зір сліпому без операції і без вживання ліків тільки одним творчим словом так, як це було при сотворені світу «Нехай буде світло» (Бт.1:3). Бог має владу перемагати закони природи і тому незрячий побачив світло. Народ прославляв Ісуса Христа, бо побачив у Ньому істинного Бога. В той час було немало сліпих, але Господь зціляв тільки тих, котрі мали віру. Тому Христос сказав сліпому після зцілення: «Прозри! Віра твоя спасла тебе» (Лк.18:42). Ісус Христос творив чуда не заради самих чудес, а щоб через них народжувати в серцях людей віру в Бога. Наприклад, повернути зір може тільки Бог, а не людина.

ІІ). Духовна сліпота. Кожна людина не раз замислювалася над простим питанням: «Чому євреї зненавиділи Христа і розіп’яли Його?». Христос нічого злого їм не зробив, а навпаки, оздоровлював їх. «Чому Його продовжують ненавидіти й розпинати до тепер, пишучи про Бога всяку неправду». Відповідь одна – духовна сліпота. Люди знають що є Бог і не «бачать» Божого Світла і ця неспроможність їх дратує й озлоблює.

За часів Радянського Союзу були виробництва, де працювали неповносправні люди. Вони були озлоблені на всіх і до всього через свою фізичну неповноцінність, бо їм важко було з цим змиритися. Насправді хворі люди мають жити і працювати серед здорових людей, постійно відчуваючи від них опіку над собою. Озлоблена поведінка нещасних людей нагадує духовних сліпців, котрі біснуються, зневажають Бога, відчуваючи свою обмеженість. Такий відвічний стан нагадує муки диявола у пеклі.

Господь чудесними оздоровленнями виводив людей з цього жахливого життя. Він неодноразово повторював юдеям, що вони мають очі і не бачать, мають вуха і не чують, бо до їхнього серця прийшла духовна сліпота. Найжахливіший приклад духовної сліпоти є заперечення книжниками і первосвящениками віри у Воскресіння Христове. Книжники і первосвященики довідались від римських воїнів, що тіло Христа не вкрали, а Він у супроводі незвичайного світла воскрес. Євреї відкинули очевидну істину воскресіння і тому стали духовними сліпцями і богоборцями.

Духовні сліпці є і в наш період технічного прогресу. Деякі вчені засліплені власними гріхами і не хочуть бачити істини. Господь сказав, що вони мають очі і не бачать істини, мають вуха і не хочуть її почути і стали жорстокі та самовпевнені. Коли їхньої душі торкається холодна смерть і вони втрачають дорогу людину без якої не можуть жити, тільки тоді вони звертаються до Бога. Іншими словами, вони починають розуміти істину та розкривають свої духовні очі, пізнаючи Бога і сутність життя.

В наш час існує багато духовних сліпців серед простих і високоосвічених людей, котрі засліплені ненавистю до своїх же братів і сестер. Ненависть і лицемірство засліплює людям духовні очі, бо вони перестають бачити Христову істину. Насправді, треба ненавидіти один лише гріх у собі, а брата чи сестру у Христі треба любити і берегти, як самого себе.

До духовних сліпців належать ті, хто потрапляє в секти. Це, насамперед, стосується молоді, яка не має християнської освіти і тому не може критично підійти до вчення сектантів. Про них теж можна сказати, що мають очі і не бачать, мають вуха і не чують.

ІІІ). Євангельська новина допомагає людям відкрити очі. Немає сумніву, що нині народи живуть «у переслідуваннях, у стражданнях» (ІІ Тим.3:1). Люди намагаються заробити на прожиття, на лікування, на вирішення родинних труднощів, пережити несправедливість та брак любові. У такій ситуації вони шукають заробітків по цілому світу, щоб розв’язати свої проблеми. Уряд повинен відкрити свої духовні очі і створити народу України умови для нормальної праці на рідній землі. На жаль, народ відчуває себе непотрібним і йде наймитувати, стаючи перед лицем жорстокої реальності – потоптання людських прав на чужині та втрату свободи і гідності. Свої вдома не приймають і вимагають платити податки в Україні за рабську працю на чужині, а чужинці господарі знущаються над добре освіченими наймитами. Деколи на чужині наших заробітчан поважають більше, як на Батьківщині. І тут дуже важливо законодавчій владі України навчання Ісуса Христа застосувати у державних законах, а виконавчій владі – впровадити у життя. Це є порятунок і спасіння, бо «вічне життя у тому», щоби спізнати «істинного Бога» (Ів.17:3).

Святе Письмо приносить дуже цінну інформацію, однак багато людей не знають її та залишаються сліпими, бо «ввесь світ лежить у лихому» (І Ів.5:19). У результаті Сатана «цього віку осліпив розум, отих невіруючих, щоб їм не сяяло світло Євангелії слави Христа» (ІІ Кор. 4:4). Очі людини дивляться на речі, а мозок пояснює їх у світлі побаченого. Тому слово сліпий визначається також як нездатний правильно оцінити й осягнути знання. Сліпа людина не бачить нічого перед собою, тому вона має велику імовірність потрапити у будь-яку небезпеку. Фізична сліпота залишається невиліковною, однак ніхто не змушений перебувати у стані духовної сліпоти.

ІV). Божа благодать – це шлях подолання духовної сліпоти. Ісус Христос перестерігає людей перед незрячими лідерами: «Коли ж сліпий веде сліпого, обидва впадуть у яму» (Мт.15:14). Тому, ніколи не ходіть за сліпими провідниками! Щасливі ті, хто відкриває свої духовні очі і приймає науку про Боже Царство. Ісус проголосив: «На суд у цей світ прийшов я; щоб ті, які не бачать, бачили, а ті, які бачать, – сліпими стали» (Ів.9:39). Одна незряча жінка написала: «Незважаючи на фізичну сліпоту, я можу бачити чудового Бога! Ми щасливі, тому що Бог задовольнить бажання всього живого». Інший фізично незрячий чоловік пише: «Моє життя можна розділити на дві частини: до хрещення і після хрещення в ім’я Пресвятої Трійці. Завдяки християнству я побачив Бога».

Для прозріння людей існують різні допоміжні засоби. Луї Брайль розробив систему, щоби допомогти незрячим людям читати, а за допомогою технічного прогресу Євангеліє нині можна проголошувати у найвіддаленіших куточках землі. «І ця Євангелія Царства буде проповідуватись по всьому світі, на свідоцтво всім народам. І тоді прийде кінець» (Мт.24:14).

Божа благодать і людські зусилля – це єдине лікарство на кожну хворобу. Незважаючи на великі знання в медицині, маса хворіб далі продовжує спричиняти сліпоту, біль та смерть. Божу програму зцілення чудово ілюструє апостол Іван: «І показав мені річку води життя, (…) що виходить від престола Бога й Агнця. (…) дерево життя, що приносить дванадцять плодів, (…) для оздоровлення народів» (Об.22:1-2). «Жива вода» і «дерево життя» поступово зцілюватимуть людей і доведуть їх до святості. Ісусова жертва зробила хрест «деревом життя» і звідти випливає благодать відкуплення, тобто, «жива вода», котра «змиває» всі гріхи.

Дар зору є дуже цінним! Радість настане, коли очі буквально чи духовно незрячих людей знову побачать! Так, у майбутньому Царстві Божому сліпота й інші хвороби вже не приноситимуть нещастя! Оскільки переважатиме справжня любов, тоді Бог виконає свою пророчу обіцянку, бо: «прозрять у сліпих очі»! (Іс.35:5).

Висновки. «Нехай буде світло» (Бт.1:3) і мир в Україні. Мир обов’язково буде, коли світло Божої благодаті відкриє очі політикам, керівникам, президентам і всій владі, що без Бога ніколи не досягнути спокою. Влада, яка відкидає Божі закони, посилює у суспільстві ненависть між людьми, тобто працює не для добра людей, а їм на шкоду. Мільярди людей в молитві «Отче наш» говорять: «Хай прийде твоє Царство, нехай буде воля твоя як на небі, так і на землі» (Мт. 6:10). Люди не розуміють про що просять і тому відкидають Добру новину про Боже Царство. Хто з нас і скільки разів читає кожного дня Святе Письмо? Без Божого світла, потрапляємо у духовну сліпоту і починаємо дбати тільки за матеріальне: гроші, речі, задоволення тощо! На наших очах бачимо світ, котрий уже лежить у гріхах та спричиняє духовну сліпоту.

Господь наш Ісус Христос, промовивши одне коротке речення: «Нехай буде світло» (Бт. 1:3), і створив світ. Людям і владі треба звернутися до Бога і за допомогою Його слова оздоровити людину, Україну і суспільство.

Пресвята Богородиця, Мати Божа Неустанної Помочі, прославлена в Коломийській іконі «Це Мати твоя», допоможи нашим сім’ям жити мирно, без злочинів, забруднення та бідності у відновленій Україні.

Господи одним лише словом зціли й оздорови народ України. Амінь.

Благословення Господнє на вас!

+Василь Івасюк

Правлячий Архиєрей

Коломийської єпархії

7 лютого 2021 року Божого

с. Микуличин


Послання і проповіді