Слово владики Василія Івасюка на похороні воїна Бойка Мирослава

Вступ. Українські воїни є справжніми носіями Христового миру. Вони зупиняють геноцид українського народу, руйнування міст, сіл, насильницьке вивезення людей з України до Сибіру.

І). Смерть воїна Бойка Мирослава на полі бою – це жертва за Воскресіння України.

Виконуючи бойове завдання в Донецькій області, внаслідок артилерійського обстрілу Збройними Силами Російської федерації, загинув молодший сержант Бойко Мирослав, 1986 року народження. Він був жителем села П’ядики і військовослужбовцем окремого батальйону  Сил територіальної оборони Збройних Сил України.

Україна пошматована вибухами снарядів, всіяна людськими бездиханними тілами. Материнські серця розриваються з болю, дитячі очі наповнені сльозами, коли дивимося на тіло померлого тата-воїна Мирослава. Скільки горя і лиха пережив покійний, а скільки випробувань і жертв ще чекає нас попереду? На маленькій території України розгорається полум’я Третьої Світової війни. Всі народи світу стоять на порозі свого існування, тобто «бути» чи «не бути» людям на Землі. Існує загроза хімічної, бактеріологічної та ядерної війни! І тут замість снарядів та градів треба використовувати молитовні «гради» і дипломатію.

Силу Божого Слова треба використати, щоб повернути мир Воскреслого Христа у світ. Народ України грудьми своїх воїнів захищає державу на фронті, а матері силою молитви просять Бога зберегти життя своїх синів і дочок. Ми даємо в жертву найкращих наших дітей. Пресвята Богородице, бережи Україну, змилуйся над нашим народом, оберігай захисників, родичів, дітей і дай усім нам щасливе життя без вибухів, катувань, даруй мирне небо.

ІІ). Сила прощення у житті християнина.

Ісус Христос, висячи на хресті, простив Своїм розпинателям: «Отче, відпусти їм, не знають бо, що роблять» (Лк. 23:34). Господи, прости всі гріхи нашому народу та прийми щирі покаяння від кожного з нас. Гріхи корупції руйнують мирне життя нашого суспільства та вбивають наших людей. Пригадаймо деякі кричущі приклади в столиці України, а саме: вивіз двохсот немовлят за границю на початку короновірусної хвороби або дівчата з руху «Фемени» у Києві на історичному місці зрізали бензопилою хрест і т.д. Багато інших страшних гріхів, котрі творилися в областях, районах і селах. Подібно, як дощ падає на всіх: праведних і грішних, так само сонце гріє всіх людей праведних та грішних. Господи, прости наш народ і благослови йому кращу долю та захисти кожного воїна від смерті.

Святий Душе, допоможе нам об’єднатися навколо Божої Правди, Любові, Мудрості і Добра та подай мужність нашим воїнам і силу перемогти у важкому та нерівному бою старозавітного велетня Голіафа. Люди, прощенням і покаянням очистіть ваші серця від гріхів, наповняючи їх любов’ю. Господи, дозволь ворогам і вбивцям, як блудним синам, повернутися на вузьку і тернисту дорогу та прийняти тайну покаяння.

ІІІ). Похорон воїна Бойка Мирослава.

Спостерігаючи за похованням в гробі тіла Ісуса Христа, бачимо Його славне воскресіння. Люди радіють, що Господь нас полюбив і подарував нам Життя вічне. Віримо, що Мирослав Бойко із гробу стане свідком перемоги й оновленого життя України.

Страсна П’ятниця скоро закінчиться, а зруйновані міста і свіжі гроби стануть свідками перемоги Добра на Злом! Віримо, що жертва воїна Миколи і його полеглих побратимів відкриє мільйони людських сердець на Правду Божу і світ прокинеться з летаргічного сну, покається і переможе. У час цієї війни віра в перемогу об’єднала наш народ, бо ми відчули, що «З нами Бог!». Разом ми сила і буде Україна. Браття, єднаймося і тоді наш смуток обернеться в радість.

Прощання з воїном Бойком Мирославом (…). Він не вмер, бо проросте у своїх дітях. Його душа прийде, бо вона нездоланна і прийде знову до вас. Дорогі браття і сестри, якщо воїн Мирослав Бойко когось образив словом ділом чи думкою простіть йому перший раз …  Простіть йому вдруге … Простіть йому втретє …

Висновок. Дух Божий пробудив у серцях майже всіх людей дух любові до України. Висловлюємо щирі співчуття родині, адже без батька залишилися троє дітей. Вічна пам’ять загиблому Герою України. Нині дякуємо Богові і батькам за нашого воїна Мирослава Бойка, котрий помер, захищаючи Україну. Герої не вмирають. Спи спокійно, дорогий побратиме Мирославе, тому що ти ціною свого життя захистив народ наш. Допоки б’ються наші серця молитовно будемо пам’ятати тебе. Вічная тобі пам’ять!

† Василій Івасюк

Правлячий Архиєрей

Коломийської єпархії.

c. П’ядики

06.05.2022 р.Б.


Послання і проповіді