Слово владики Василія (Івасюка) до ув’язнених Товмачинської колонії

“Слава во вишніх Богу й на землі мир”

(Лк2:14)

Вступ. Різдво Христове – це чудова нагода встановити мир у своїй душі, мир у нашій спільноті та обслуговуючим персоналом.

І). “…на землі мир”. Цей день пригадує народження Сина Божого поза містом Вифлеєм, бо Пресвята Родина немала достатньо грошей заплатити за нічліг у місті. І тому Князь миру” (Іс.9:5) родиться вночі, у закинутих стайнях царя Давида. В цей час у цілому світі настав мир і зброя перемінилася на знаряддя праці, війни зупинилися, між родинами прийшло порозуміння.

Різдво 2019 року прийшло і до нашої спільноти у Товмачик. Певні обставини зробили вас родиною. Кожний з вас має певний талант в умовах обмеження волі. Кожний згадує свою родину на волі, теплоту батьківського дому, святу вечерю, друзів. Люди обмінюються святковими поздоровленнями. Кожний з вас з радістю очікує волі і радісної зустрічі з рідними і друзями.

ІІ). Життя і свобода. Один філософ казав, що той, хто знає, навіщо жити, може витримати все. Перетерпіти все допомагає бажання отримати свободу, певною мірою і через Боже Слово. Тому український філософ Сковорода казав, що світ його ловив і не спіймав. Дуже важливо навчитися жити в обмеженому просторі і не падати у відчай. Необхідно кожний день працювати над собою і не очікувати чогось і брати силою все від життя, а зрозуміти чого життя очікує кожного дня і кожної години від нас. Це значить зрозуміти Божий план, що стосується долі кожного з нас.

ІІІ). Доля людини. Господь покликав людину до життя і дав їй реальне і конкретне завдання. І тому, потрапивши у певні обставини, необхідно залишитись людиною, шукати правильні відповіді на поставлені питання і вміти відповісти за кожний свій вчинок. В цьому якраз і формується доля, яка ніколи не повторюється. Інколи ситуація вимагає змінити свою долю вчинками. Ніхто не може повернутися в минуле і змінити свій старт, але кожен може зараз заново стартувати і змінити свій фініш.

Іноді людина мусить згодитися і нести свій хрест до кінця життя. Іван Золотоустий повчає “Хочеш врятуватися – перебувай у Церкві, і вона не видасть тебе. Церква є огорожа: якщо ти всередині цієї огорожі, то тебе не чіпатиме вовк, а якщо вийдеш звідти, то будеш викрадений звіром. Не цурайся Церкви: немає нічого в світі сильнішого за неї. Вона – твоя надія, в ній твій порятунок”.

Висновки. Різдво – єднає Бога й людину і через покаяння приносить очищення душі та мир людям доброї волі. Завжди йдіть шляхом Євангелія і беріть за приклад до наслідування ім’я свого святого, котрого ви носите. Хочу подякувати вам за присутність і прошу вас взаємно прощайте та вибачайте один одному. Бажаю всім вам радісних і благословенних різдвяних свят у 2019 році.

Нехай Пресвята Богородиця, Мати Божа Неустанної Помочі, допоможе щасливо вийти на волю і знайти у суспільстві своє достойне місце.

Господи, благослови кожного здоров’ям, щоб ви були правдивими християнами, навіть в тих обставинах, котрі склалися для вас.

Благословення Господнє на вас!

Василь Івасюк

Єпарх Коломийський

 

 

6 січня 2019 року Божого

с.Товмачик


Послання і проповіді