Слово владики Василія (Івасюка) до деканальних представників Молодіжної комісії Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ

Молодість щаслива тим, що в неї є майбутнє”

(М.В.Гоголь)

Вітаю голову Молодіжної комісії Коломийсько-Чернівецької єпархії брата Августина Векляка ЧСВВ, священиків та всіх регіональних голів молодіжних комісій нашої єпархії християнським привітом – “Слава Ісусу Христу!”.

Вступ. Головним завдання Молодіжної Комісії є допомагати нашій молоді духовно розвиватися на базі Святого Письма, втілювати практично в життя науку Ісуса Христа через катехизм “Христос – наша Пасха” і добрі діла та проповідувати Євангеліє своїм живим прикладом життям.

І. Молодість – це ікона завтрашньої Церкви і суспільства. Молодіжна тема завжди викликає в мене спомини про життя і працю для молоді Дон Боска. Розвиток Церкви має своє майбутнє у тому випадку, коли молоді приходять до храму та беруть активну участь у християнському житті та ділах милосердя. Хочеться розпочати нашу науку цитатою французького письменника Петра Жуль Ренара: “Молодим можна вважати того, хто ще ні разу не збрехав”.

Молодість – це перехідна фаза для молодої людини. Вона має час на визначення своєї професії та становлення життя і дозрівання основних рішень. На початку цього відкритого шляху потрібно зробити вибір; визначитися, якою дорогою йти в професійному і духовному житті. Тому Церква не може полишити свого покликання допомагати молоді знайти її життєвий шлях. Церква – Божа і людська інституція, яка навчає і пропонує. З іншого боку, щоб мудро допомогти, Церква мусить прислухатися та відчути труднощі й потреби молоді та разом із молодими людьми шукати того, що добре й гарне, довготривале й вічне. Саме Церква закликає молодь бути свідомою своїх проблем, зміцнювати цінності та здобувати своє місце в ній. Церква допомагає молоді виповнити її місію і бути відповідальною за світ.

Молоді люди завжди є тим великим потенціалом відновлення, який потрібно скеровувати на будування кращого суспільства. Церква є молодою разом із молоддю. Молодь не тільки належить до Церкви, але є Церквою. Любов – це вічна молодість, свіжість, ніжність, теплота. Церква й сучасне суспільство потребує саме цього.

Ісус Христос виявляє найкращий образ молоді. Саме Бог, як кажуть Святі Отці, стає людиною, щоб людина у свою чергу стала Богом. Тому особа Ісуса Христа є викликом для молодої людини. Син Божий вимагає нових настанов, зміни способу мислення та діяння.

II. Молодь – надія Церкви і народу. Ми зараз переживаємо чудовий момент братерства, єднання і виходимо з історії страхіть, свідками якої є земля, що на ній стоїмо: Голодомор, Майдан, Небесна Сотня, АТО. Наше суспільство не звільнилося від брехні, корупції, несправедливості, бідності. Ми стали чемпіонами з абортів, смертність у нас перевищує народжуваність. Наше природне середовище занедбане й спустошене. Бачимо звалища сміття на узбіччях доріг, у лісах і ріках. На шляхах стається безліч аварій, по містах і селах люди чинять насильство, панує наркоманія і алкоголізм. Хто може це змінити? Надія одна – на нову генерацію, на справді християнську генерацію! На Вас, дорога молоде!

Папа Iван Павло II в 1991 році сказав: “Молоді люди є першими протагоністами третього тисячоліття. Саме Ви формуватимете напрямні нового етапу людства”.

Дня – 4 липня 2007 року Понтифік продовжив цю тему, промовивши до молоді: “Багато молоді, а навіть ваші друзі, живуть без жодної правдивої мети у своєму житті; вони затягнені в марний пошук нескінченних нових задоволень. Отож, будьте апостолами молоді! Запросіть їх іти разом із вами, стати учасниками вашої віри, надії, любові…”. Слова Євангелії: “Прийміть силу, коли зійде на вас Дух Святий і будете Мені свідками в Єрусалимі і по всій Самарії і аж до кінця землі”, нагадують про постійний обов’язок християнської молоді, бути активними в житті Церкви та своїм життям свідчити Ісуса Христа. Молодіжні об’єднання в парафії чи єпархії – це щось набагато більше, ніж просто подія. Це час глибокої віднови, плоди якої принесуть благо всьому українському суспільству. Одержавши Духа Святого, станемо “образом і знаряддям любові, яка витікає з Христа”. Цієї любові очікує наш народ і цілий світ.

Висновки. Щиро дякую лідерам молодіжних спільнот за Ваше бажання відновити живий образ молодого Ісуса Христа у нашій Церкві.

Пресвята Богородице, Мати Божа Неустанної Помочі, допоможи нам бути гідними лідерами молоді, достойно приймати Пресвяту Євхаристію і якнайбільше проповідувати Слово Боже у доступній формі кожному мирянину.

Слід пам’ятати, що Бог так любив світ, що Сина свого Єдинородного віддав, щоб нас усіх спасти.

Нехай Господь провадить, підтримує, допомагає і зміцнює Вас на цій дорозі і щедро благословить новими силами для звершення Його святої місії.

А благословення Господа нашого Ісуса Христа нехай перебуває з Вами нині, завжди і повсякчас і навіки віків. Амінь.

Благословення Господнє на вас!

+Єпископ Василій Івасюк

Правлячий Архиєрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ

 

Виголошено у м.Коломиї,
30 жовтня 2015 р. Б.


Послання і проповіді