Слово до молоді на єпархіальній прощі в с. Товмачик

«Свята княгине Ольго, моли Бога за нас грішних

і за нашу Батьківщину Україну!».

Вступ. Дорога наша молоде! Порох століть притрушує сторінки Історії… І на цих сторінках ми зустрічаємо не тільки мужніх та славетних мужів, але й мудрих та відважних жінок. Однією із них є усім нам відома княгиня Ольга. Її двадцятилітнє князювання окреслює не тільки її хиби, але й добрі справи.

І). Княгиня Ольга перша свята жінка Київської Русі.

Народний епос називає Ольгу – Хитрою, церква – Святою, історія – Мудрою, а для нас із вами, особливо для теперішньої влади, вона має стати взірцем Великої Княгині. Княгиня Ольга у найважчі часи сміливо стала на місце чоловіка і не воювала, а управляла державою, успішно проводячи реформи.

Хто вона, ця мудра жінка, державна діячка, яка змогла потіснити владолюбних мужів, підступних варягів і сісти на древньому київському престолі? В Україні 24 липня вшановують пам’ять святої рівноапостольної княгині Ольги, бабусі Володимира Великого.

Однією з надзвичайно важливих та цікавих постатей в українській історії є Велика княгиня Ольга. За народними переказами княгиня Ольга – діяльна, мудра, правителька і захисниця землі Руської. Від природи ця жінка була наділена гострим розумом, нестримною енергією, широтою поглядів та несхибною волею. Образ Ольги постає перед нами із сторінок «Повісті минулих літ» Нестора Літописця. Церква шанує Княгиню Ольгу названу у хрещенні Оленою, як святу й рівноапостольну. Вона «була вона мудрою та кмітливою; від неї народився син Святослав».

Легенда каже, що на полюванні Ігор не міг перебратися через річку. Помітив, що хтось на човні пливе, попросив, щоб його перевезли на протилежний бік. Коли ж човен пристав до берега, молоденький мисливець умостився в нім. А коли роздивився Ігор, що це не юнак, а дівчина в нього перевізником, та ще й на обличчя вельми гарна ота Ольга, зараз же, блудною похіттю запалився від самого тільки погляду. Дівчина, збагнувши, яку лиху похіть задумав хлопець, про чистоту свою стривожилась, його мову припинила своїми словами, промовляючи, як мудра до мудрого, кажучи: «Чому, княже, тривожишся? Зрозуміла-бо зі слів твоїх, що хочеш з мене насміятися, чого упаси боже! Але прошу тебе, послухай мене, відкинь від себе лиху похіть, бо потім будеш і сам того соромитися. Згадай, що ти князь, а князеві треба бути як світильнику – бо як же можеш інших судити, коли сам зло чиниш? А ще й те знай, що нас тут тільки двоє, тому не можеш ти насильство вчинити, бо ліпше волію чистою втонути, та й ти зі мною мусиш, ніж чистоту свого дівоцтва стратити».

Такі глибокі й мудрі слова говорила Ольга Ігореві, яка ще не знала ані Бога, ані заповідей його не чула, а таку знайшла від Бога премудрість, щоб зберегти чистоту. Приклад дівчини Ольги подає тему молоді для роздумів.

ІІ). Правила дошлюбних відносин між хлопцями і дівчатами.

Нині молоді люди часто хвилюються, шукаючи свого помічника на все життя для укладення подружжя. Переважна більшість молодих людей не знає, коли слід розпочинати відносини між хлопцем і дівчиною, який вік для цього є найкращим, як правильно себе поводити у стосунках, чи варто ходити на побачення, чи можна дружити та зустрічатись з іновірцями?

Водії добре знають: недотримання правил дорожнього руху веде до аварійної ситуації, хоча спочатку ніби здається, що все добре. Бувають особливо молоді водії, які люблять поганяти більше 120 км/год там, де обмеження швидкості сягає 50 км/год. У такій ситуації ми створюємо небезпеку для себе і для тих, хто знаходиться поруч. Раптом одна хвилина яскравої подорожі машиною з перевищеною швидкістю, може перетворитися в трагедію. Наприклад, в Отинії забилися на мотоциклі два молодих хлопці на швидкості 180 км/год.

Так само буває і в дошлюбних стосунках. Коли ми не дотримуємося церковних правил дошлюбних відносин, то шкодимо собі і тому, з ким будуємо стосунки. Молоді люди не дуже люблять правила, а натомість хочуть чути слова «свобода» чи «воля». Правила взагалі потрібні не для обмежень, а задля нашої ж безпеки.

Перше правило: «Який мінімальний вік для вступу в шлюб?». Святе Письмо не говорить нам із скількох років хлопець чи дівчина можуть створювати сім’ю, але наголошує на принципах, які вказують нам на приблизний вік для подружнього життя. «Так-то полишає чоловік свого батька й матір і пристає до своєї жінки, і стануть вони одним тілом» (Бут. 2:24). Якщо ти можеш навчитися відповідальності, щоб жити окремо, то ти маєш право створювати сім’ю. Але якщо ти з будь-якого питання дзвониш мамі чи татові, то навряд чи ти готовий до сімейного життя.

Друге правило: «Коли молоді люди можуть самостійно приймати рішення?». Є такі молоді люди, що в 18 років вже самостійні, а є й такі, що у 30 років живуть з батьками та не вміють приймати важливі рішення.

Третє правило: «Яка допустима різниця у віці може бути між хлопцем та дівчиною?». Святе Письмо не дає конкретної відповіді і на це запитання. Статистика показує, що чим багатша країна, тим пізніше там одружуються і тим менша в них різниця у віці.

Сучасний світ та його виклики показують, що в людини має бути певна зрілість: фізична, емоційна та особиста. В кожного вона є індивідуальною, але чим менша вікова різниця між чоловіком та жінкою, тим легше їм буде в подальшому сімейному житті. Чим молодший вік, тим легше привикають одне до одного.

Зрілі хлопці не повинні одружуватися спочатку на фінансах чи майні, а потім на дружині. Не чекайте поки заробите кошти на квартиру, автомашину, весілля та медовий місяць, і лише потім думатимете про одруження, тому що це буде дуже довго. У вас повинна бути мотивація, адже за кожним успішним чоловіком стоїть мудра жінка.

Четверте правило: «Що можна до шлюбу, а що ні?». На жаль, молоді люди часто люблять ходити по дуже слизькій поверхні, перевіряючи себе, допоки можна ступати, щоб не впасти. Книга Сираха навчає «Утікай від гріха, немов від гадюки, бо як підійдеш – то він тебе вкусить» (Сир. 21:2).

Обійми чи поцілунки і т.і. – це свого роду погані відчуття. Виникає логічне запитання: «Навіщо пробуджувати вогонь поганих відчуттів до шлюбу?». І тоді краще збережете себе від гріха. Берегти себе чистим до шлюбу – це вимога Церкви, щоб життя ваше було чистим і непорочним, тобто з Богом.

Пам’ятаєте історію зі Старого Завіту Йосипа та жінку Потіфара. Коли Потіфар дізнався, що у нього є раб, котрому можна довіряти, то призначив його керувати усім своїм домом. Але саме в цей час на нього чекала велика спокуса. Якось дружина Потіфара спокушала Йосипа до гріха, а коли він відмовився, вона неправдиво звинуватила його перед своїм чоловіком. Потіфар розлютився і кинув Йосипа до в’язниці. Здавалось, усе було безнадійним, але Бог був з Йосипом і ніколи не залишав його ні на мить. Якщо є речі, які пробуджують у тобі погані бажання, то від них слід утікати або ухилятися.

П’яте правило: «Що таке справжня любов?». Сьогодні поняття «любов» змішують з пожадливістю! Любов віддає, а пожадливість – бере, любов завжди цінує, а пожадливість – використовує, любов ніколи не перестає, а пожадливість – остигає. «Утікай від пристрастей юнацьких; шукай справедливости, віри, любови, миру – разом з тими, що прикликають Господа чистим серцем» (ІІ Тим. 2:22). Любов це не закоханість і не романтика.

Шосте правило: Молодим у сфері розуміння Святого Письма слід відкривати та читати Святу Книгу, черпаючи з неї неоціненні плоди мудрості, надії та життя. Саме тут треба і можна заглибитися в істину та багатство Христа.

Сьоме правило: Книга Соломона каже: «Початок мудрости – острах Господній» (Прип. 9:10). Колесо життя – хтось його крутить, хтось дивиться, як воно крутиться, а когось воно шліфує!

Висновки. Блаженніший Святослав сказав до молодих людей «Подружжя має періоди криз, які потрібно навчитися долати разом. Не забувайте, що справжнє подружжя, благословенне Церквою, (…). Ту благодать, яку отримали в момент вінчання, треба оживляти молитвою, Сповіддю, Причастям і не спішити ламати подружжя».

Особливо звертаюся до наших жінок, виховувати своїх дітей для подружнього життя на прекрасному прикладі княгині Ольги.

Пресвята Богородице, Мати Божа Неустанної Помочі прославлена в Коломийській іконі «Це Мати твоя», збережи нашу молодь в дошлюбній чистоті і життя їхнє незаплямлене гріхом.

Господи скріпи у серцях молодих людей віру в Ісуса Христа розп’ятого і воскреслого.

«Свята княгине Ольго, моли Бога за нас грішних і за нашу Батьківщину Україну!». Амінь.

«Свята княгине Ольго, моли Бога за нас грішних і за нашу Батьківщину Україну!». Амінь.

Благословення Господнє на вас!

+Василь Івасюк

Правлячий Архиєрей

Коломийської єпархії.

24 липня 2021 року

с. Товмачик


Послання і проповіді