Слово владики Василія на освяченні поліцейської дільниці у Буковелі

«Господь – то моя сила й щит мій» (Пс.28:7)

Вступ. Посвячення поліцейської дільниці у Буковелі – це прикликання Ангела Хоронителя для вашого служіння і всіх працюючих та відпочиваючих.

І). Святе Письмо про владу і завдання поліцейського. Послух владі «ради сумління» (Рм.13:5) відповідає порядку, встановленому Богом. Громадянським обов’язком християн є дати кожному належне: «кому податок – податок, кому мито – мито, кому острах – острах, кому честь – честь» (Рм.13:7). Апостол вчить християн: «дбати перед усіма людьми про добро» (Рм.12:17). Влада служить Богу заради добра людини і Сам Господь «карає того, хто чинить зло» (Рм. 13:4). Святий Петро закликає християн «коритися ради Господа кожній людській установі» (І Пт.2:13). Цар і його правителі, тобто поліцейські, повинні визначати «кару лиходіям і похвалу доброчинцям» (ІПт.2:14). Таку владу, яка використовує свободу не для виправдання зла, а для служби Богові (пор.ІПт.2:16), необхідно «поважати» (ІПт.2:17), бо тут йдеться про вимоги справедливості і прагнення спільного блага. Поліцейські покликані оберігати закон в державі.

Ісус з Назарету, прийшовши у святиню, почав читати Священне Писання, де було написано про Його завдання, яке в рівній мірі стосується і поліцейських, а саме: допомагати людям, охороняти їх і служити народу. Господній Дух призначив вас «нести добру новину бідним, звіщати полоненим визволення, сліпим прозріння, випустити пригноблених на волю, оповістити рік Господнього помилування» (Лк.4:18-19). Це є оправдання, пояснення людям закону й амністія.

ІІ). Необхідність створення поліції замість міліції виникла після Революції Гідності 2014 року. Закон про Нацполіцію набув чинності 7 листопада 2015 року. Цього дня міліція офіційно припинила своє існування. Полі́ція — це орган державної влади, що займається охороною громадського порядку і боротьбою з правопорушеннями та злочинністю. Національна поліція стала центральним органом виконавчої влади. З іншої сторони, громадяни повинні розуміти просту істину, що поліцейські також люди. На них чекають удома, їм так само хочеться їсти й спати після служби, вони так само переживають за добру долю українського народу!

Приємно, коли сієте зернятко, піклуєтеся про нього і воно проростає в серцях української молоді вірою у світле, та мирне майбутнє, кріпне довіра до правоохоронців. Адже якщо дитина вирішує пов’язати своє життя з професією поліцейського, це говорить багато про що. І мимоволі починаєш замислюватися про важливість праці поліцейського. Жага справедливості та чесність, мужність та цілеспрямованість – це все взірець правоохоронця нового покоління, якого наслідують діти.

Висновки. «Господь – то моя сила й щит мій» (Пс.28:7). Освячений поліцейський відділок у Буковелі, повинен служити захистом для працюючих і відпочиваючих. Пам’ятайте, що ви є синами Божими через віру в Ісуса Христа, гідно поводьтеся та приймайте відповідально рішення.

Пресвята Богородице, Мати Божа Неустанної Помочі, прославлена в Коломийській іконі «Це Мати твоя», та щоб кількість виходів ваших на службу співпадала з кількістю щасливих ваших повернень додому.

Господи благослови вас на успішне служіння в дусі Євангелія і Конституції України.

Благословення Господнє на вас!

+Василь Івасюк

Правлячий Архиєрей

Коломийської  єпархії

 

16 грудня 2019 року Божого

Буковель


Послання і проповіді