Проповідь владики Василія Івасюка з нагоди дня Гідності та Свободи України

«Без віри неможливо подобатися Богу»

(Євр. 11:6).

 

Вступ. Віра двох євангельських осіб, кровоточивої жінки і начальника синагоги Яра, запрошують людей прийти до Ісуса через незважаючи на труднощі, щоб перемогти людське безсилля й отримати оздоровлення.

І). Віра в Бога оздоровляє і воскрешає. Євангелист Лука представляє приклади оздоровлення хворої жінки і воскресіння померлої дівчини. Жінка хворіла 12 років, а дівчина померла у віці 12 років. Сильна віра повертає кровоточивій жінці здоров’я, а сильна віра батька повертає до життя померлу дочку.

Люди почали втрачати надію на оздоровлення. Жінка 12 років витрачала гроші на лікарів і безрезультатно, а знаний чоловік Яір так само лікував дочку, але раптово дитина хворіє і помирає у віці 12-ти років. З багатьох людей тільки двоє роблять однаковий вибір, у крайній потребі і безвихідній ситуації прямують до Христа різними дорогами. Доросла жінка підходить тихо і непомітно до Ісуса, торкаючись одежі Спасителя. Натомість Яір, знаний чоловік, підходить прилюдно до Ісуса та просить допомогти. Жінка і батько пройшли всі людські перешкоди. Наприклад, Христа законовчителі не люблять і шукають причини Його вбити, Яір – начальник їхньої синагоги, а жінка має ще більше проблем. Ось такі важкі обставини спроваджують людині безнадію, коли вона залишає Бога у протилежній стороні. Насправді Бог терпеливо чекає, щоб своєю благодаттю допомогти подолати людське безсилля.

Невиліковно хворі люди прийшли до Ісуса шукати порятунку. Звідки вони черпають стільки сили, щоби зустрітися з Христом? Відповідь проста: «Віра допомагає знайти внутрішню силу зустрітися з Ісусом у майже безвихідній ситуації». Іншими словами – це є приклад боротьби віри з безпорадністю. Така віра відкриває дуже важливу необхідність – прийти й особисто доторкнутися своїм серцем благодаті Христової. На празниках люди тиснуть один одного, у Вифлеємі йде величезна штовханина біля гробу Господнього, тиснуться до чудотворної ікони Зарваницької. Однак оздоровляються одиниці, а більшість повертаються з надією на майбутнє. Люди щонеділі ходять до храму, кажучи «Я відстояв у храмі». Кожного дня молимося будь як і не отримуємо бажаних результатів. Жодного вирішення питань немає, також не бачимо перспектив, бо всі зрадники, а ми слабкі та розрізнені і тому стає не виносимо дальше так жити і т.д. Ось таке наставлення стає перешкодою виконання добрих вчинків. Людина у безнадії починає розчаровуватися у навчанні Ісуса Христа і по справжньому не бажає доторкнутися до живого Спасителя своєю живою вірою.

Господь відповідає тільки на такий глибинний дотик вірою, яку мали Яір і кровоточива жінка. Людина сильним дотиком віри визнає, що в Бога все можливе, навіть воскресіння мертвих. Ось чому Христос замикає двері, коли воскрешає дочку Яіра, щоб ніхто не сумнівався в Його благодаті. Чи врятує наша віра Україну нашою щоденною молитвою? Пригадайте, що 21 листопада святкуємо День Гідності та Свободи в Україні на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. Це час зміни свідомості українців та прагнення кращого майбутнього. Українці, маючи різні особисті погляди, вміють об’єднуватися задля обстоювання основних цінностей. Обравши свободу, українці запросили Ісуса Христа, щоб воскресити Україну, бо Вона лежала напівмертва, як та 12 річна дівчина. Заплативши надто високу ціну, життям своїх синів і дочок, Господь допоміг зберегти незалежність і державу. Дух Божий увійшов у життя країни і кожної людини. На жаль гріхи знову темними хмарами затягли територію нашої і закрили Сонце Правди – Христа. Христос очікує наших молитов-прохань, в яких ми знову торкнемося Його з вірою.

ІІ). Бадьорися Україно, віра твоїх патріотів спасла тебе! Україна знаходиться у стані стоячої окопної війни, коли в тебе стріляють, а ти не маєш права боронити свою землю, сім’ї і родини. Наша армія стікає кров’ю ціною життів найкращих синів і дочок так, як ця кровоточива жінка. Люди запитують: «Що робити?», шукаючи виходу. Відповідь дає Ісус Христос поведінкою кровоточивої жінки «доторкнулась краю його одежі й умить стала здоровою – спинилась її кровотеча» (Лк.8:44). Україна має доторкнутися серцем і життям до особи Спасителя, щоб благодатна сила припинила кровотечу наших воїнів на війні, економічні втрати, соціальні питання, обезлюднення території і так припинити обезкровлення держави. Питання влади вирішувати ці складні питання: навчання дітей фаховими вчителями, професійними лікарями і добре вишколеною армією та розвитком культури давати надію на майбутнє.

Народ України лежить як та померла дівчина, бо люди втікають з рідної землі у далекі світи від безглуздої політики можновладців. І тільки прихід Ісуса в дім людини повертає дух життя та воскрешає дівчину. У час пандемії спільна молитва рятує, бо разом співаємо пісні своїми дзвінкими голосами та розганяємо страх і вірус пандемії разом зі смертю, а тому є необхідність спільної молитви у храмах. В храмах маємо небагато людей, котрі моляться і кричать до Бога помилувати наш народ, а літаки, банки, базари, сесійні зали переповнені людьми в масках і без масок, котрі практично мовчать.

ІІІ). «Без віри неможливо подобатися Богу» (Євр. 11:6). Віра — це Божа сила, яка діє в людині і надихає її до змін. Історія пригадує час правління Ярослава Мудрого, який назвали золотою добою в історії Київської Русі. Своїми мудрими розпорядженнями і законами князь Ярослав зміцнив українську державу так, що сусідні країни дбали про його приязнь.

Ярослав Мудрий дав своїм синам мудрий наказ: «От я і відходжу із цього світу, а ви, сини мої, живіть між собою, в любові, бо всі ви брати від одного батька і одної матері. І якщо будете жити в любові між собою, і Бог буде з вами, і підгорне під вас ворогів ваших, і будете мирно жити. (…) Якщо будете у ненависті жити, у сварках та бійках, то самі загинете і загубите землю своїх батьків та дідів, котрі здобували її трудом своїм великим…». Сподіваємося, що уроки Ярослава Мудрого стануть повчанням для нинішніх депутатів з різних партій, котрі мають об’єднатися в одну партію «Доля народу України» і бути вказівником єдності задля добра українського народу.

Віра надихає через Святе Письмо, щоби взяти на себе відповідальність перед Богом і перед народом. Біблія – це справжнє Слово Боже. Митрополит Андрей Шептицький навчає, що успіх будемо мати тоді, коли наші рішення будуть співпадати із Божими заповідями і заповідями любові ближнього. Ключ до перетворення суспільства знаходиться у нашому бажанні змінювати себе, бо важко змінити зовнішні обставини. Справжня віра приносить радість у безнадійну ситуацію посеред страждань і зумовлює всіх жити та міняти довкола себе на краще. Коли віримо в Бога і любимо людей та народ, тоді будемо мати і бізнес і гроші і державу. Коли хочемо тільки бізнес і гроші, а Бог, народ і люди є другорядними, тоді не буде ані держави ані бізнесу.

Висновки. Христос вчить нас долати зневіру молитвою віри так, щоб почути від Нього такі слова: «Хтось мене торкнувся, йди в мирі – віра твоя спасла тебе!». І тоді не потрібно штовхатись біля мощей святих, а потрібно тільки через них доторкнутись Спасителя.

Будьмо патріотами України і тоді йдімо сміливо з вірою у серці та зі Словом Божим на устах мужньо виконувати свої обов’язки. Голос Господа з глибин Старого Завіту дає вам підтримку устами царя Давида. «Господь – моє світло й моє спасіння: кого маю боятися? Господь – мого життя твердиня: кого маю страхатися?» (Пс.27:1). Опираючись на ці слова, відважно служіть Богові, українському народу і під Покровом Пресвятої Богородиці будуйте міцну державу Україну. Амінь.

Благословення Господнє на вас!

+Василь Івасюк

Правлячий Архиєрей

Коломийської єпархії

22 листопада 2020 року Божого

м. Коломия


Послання і проповіді