Великоднє послання Митрополита Володимира

Преосвященним Владикам,  

всечесним та всесвітлішим отцям,

преподобним монахам та монахиням, 

возлюбленим братам і сестрам у Христі  Івано-Франківської Митрополії УГКЦ! 

Сьогодні наш Владика

поставив трофей перемоги над смертю і скинув владу диявола,

через Своє славне Воскресіння відкрив нам дорогу до відродження,

зцілення і спасіння (св. Іван Золотоустий, Слово на Пасху)

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Дорогі в Христі! Цими словами ми оспівуємо Христове Воскресіння і проголошуємо перемогу життя над смертю, перемогу любові над ненавистю, перемогу надії над відчаєм. До самих глибин аду сходить правдиве світло, сонце правди, яке освітлює «тих, що сидять у темряві та тіні смертній» (Лк. 1, 79).

А разом з цим ми бачимо та чуємо страшні звістки про те, що смерть навколо нас: вмирають воїни, вмирають дорогі нам люди, наші ближні, молоді та діти, повсюди бачимо страх, руйнування, горе, спричинені війною. В чому ж полягає ця Добра Новина про перемогу життя?

Пасха від перших часів християнства стала символом подвійного переходу Ісуса Христа: від життя до смерті і від смерті до життя. Через свою смерть і Воскресіння Христос входить у особисту історію кожної людини. Він переживає наші страждання і приниження, а ми водночас із Ним розпинаємось і страждаємо та разом з Ним підіймаємося з гробу і воскресаємо. «Вчора я розпинався з Христом, сьогодні прославляюся з Ним. Вчора я вмирав з Ним, сьогодні оживаю. Вчора мене поховано, сьогодні разом з Ним воскресаю», – навчає св. Григорій Богослов.

Воскреслий Христос завжди присутній в історії Святої Церкви і нашого народу, який не так давно, в минулому столітті, переживав війни, голод, переслідування. Однак, завдяки тому, що «з нами Бог», ми пережили страждання і випробування та змогли відродити на рідній землі Церкву й нашу Батьківщину. Тому не маємо сильнішої та дієвішої допомоги, аніж присутність Христа у наших терпіннях і перемогах, у всьому нашому житті.

Сьогодні ангел сповіщає не тільки жінкам-мироносицям, але й всім нам: «Не бійтеся! Я знаю, що ви шукаєте Ісуса розп’ятого. Його нема тут. Він воскрес…» (Мт. 28, 5). В цих словах міститься найбільша для нас Добра Новина. Оскільки воскресіння Христа є основою нашої віри і нашої надії. Смерть перестала бути для нас предметом страху: вона розкриває нам двері у вічність. В Ісусі Христі Любов перемогла ненависть, милосердя – гріх, добро – зло, істина – брехню, життя перемогло смерть (папа Франциск, Великоднє послання 2014 р.).

Добра Новина для кожного з нас є не просто словом, але найперше свідченням безкорисливої любові, а це повинно спонукати нас іти назустріч іншому, поділитися з тим, кому бракує необхідного, прийняти того, хто втікає від війни, бути поруч із тим, хто зранений.

У цей час страждань, які тільки зближують нас, ми повинні збагнути і запам’ятати, що всі свої немочі й терпіння, принесені Христові, принесуть благословення. Згадаймо слова блаженного Еміліяна Ковча, який серед моря страждань казав: «Тут я бачу Бога». Христос вчить нас жертовної любові до кожного ближнього. Просімо Господа, щоб Він допоміг нам з мужністю перейти цей тернистий шлях, двигаючи свої терпіння щодня, пам’ятаючи, що після найбільш кривавої страсної п’ятниці наступає той радісний ранок світлого Христового Воскресіння – перемоги життя над смертю.

В особливий спосіб огортаємо словами любові, вдячності й підтримки наших героїв – воїнів, які кожної хвилини досвідчують любов до ближнього, будучи готовими віддати своє життя. Ми постійно перебуваємо у молитовній єдності з усіма страждаючими від болю втрати найрідніших, з усіма матерями і батьками, дружинами і сестрами, пораненими, з усіма осиротілими дітьми. Складаємо безмежні слова вдячності волонтерам, медикам, капеланам. Дякуємо також усім, хто дав прихисток вимушеним переселенцям і дбає про їхній добробут. Ми досвідчуємо відвагу, силу духу, чуйність, милосердя й любов нашого Боголюбивого народу і запевняємо у нашій  безперестанній молитві за всіх. Просимо у Всевишнього для нашої української влади відваги у прийнятті мудрих і виважених рішень.

У цей світлий радісний день Христового Воскресіння несімо усім любов, милосердя, відкритість. «Так нехай світить перед людьми ваше світло, щоб вони, побачивши ваші добрі вчинки, прославляли вашого Отця, що на небі» (Мт. 5, 16).

Нехай на цій дорозі нас супроводжують Пресвята Богородиця і всі святі та блаженні українського народу, які дають нам свідчення непохитної віри.

Нехай Господь благословить Святим Миром усіх нас і нашу Батьківщину-Україну.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

† ВОЛОДИМИР ВІЙТИШИН,
Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ

 Дано у престольному граді Івано-Франківську

при архікатедральному і митрополичому Соборі Воскресіння Христового 23 квітня 2022 року Божого,

у Велику Суботу; Свв. мчч. Терентія, Помпія і тих, що з ними.

Джерело: вебресурс Івано-Франківської Архиєпархії та Митрополії


Новини єпархії