Різдвяне послання владики Василя Івасюка духовенству і вірним Коломийської єпархії

Дорогі в Христі браття і сестри!

Вітаю вас різдвяним християнським привітом «Христос Рождається!  Славіте Його!».

Знаком Різдва Христового євангелист Лука називає: «ви найдете дитя сповите, що лежатиме в яслах» (Лк. 2:12).

 

І). Різдво – це важливе християнське свято, котре сповіщає всьому світові про народження Месії. Діва Марія народжує у Вифлеємі Еммануїла, «що значить: З нами Бог» (Мт.1:23). Бог Отець подарував людям Сина, щоб той, хто повірить в Нього мав життя вічне (пор.Ів. 3:16). Ця подія відновлюється кожного року у святкових Богослужіннях співом «З нами Бог, розумійте народи і покоряйтеся, бо з нами Бог».

Бідні вифлеємські пастухи першими, після Діви Марії і Йосифа, побачили смиренну славу Спасителя. Вони впізнали знак, оголошений їм ангелами та поклонилися Дитині. Ці покірні й уважні люди дають приклад для віруючих усіх часів, що не можна розчаруватися бідністю Месії, а натомість довіряти кожному Слову Божому.

Пресвята Родина з малим Ісусом на руках повним «благодаті та правди» (Ів. 1:14) опинилася без даху над головою так, як нині українські сім’ї на заробітках по цілому світі. У Дитині. на ймення Ісус, впізнаємо наших батьків з дітьми, адже для багатьох з них чужина вже стала помешканням (пор.Лк. 2:7). Пресвята Родина також у небезпеці для життя Новонародженого, зумовлена покинути Вифлеєм і стати біженцями до чужої країни – Єгипту. Ось так і тепер наші люди розбігаються по наймах до різних держав, залишаючи вдома найкращі землі. Багаті ресурси України повинні освоювати люди, котрі люблять й оберігають природу своєї землі так, щоб діти мали свій власний дім і шанували родинне місце.

ІІ). Любити свій власний дім і захищати своїх дітей цьому вчить українська колядка «Не плач Рахиле». Вона своїм змістом нагадує невинно убитих дітей у Вифлеємі і геноцидом в Україні. В цьому бачимо подібність долі юдейського й українського народів. Новонароджений Ісус продовжує проявлятися у страждаючих дітях війни заморених голодом і холодом, у дітях інвалідах і поранених, у дітях вулиці і хворих, у бідних та багатодітних сім’ях, батьки яких не мають роботи і намагаються знайти працю на заробітках, щоб забезпечити їм щасливе майбутнє. Присутнього Ісуса бачимо у незахищених і бідних дітях, безхатченках та інвалідах, котрим загрожує постійна небезпека від наркотиків, вживання алкоголю чи дитяче рабство. Новонароджений Месія співчуває тим, чиє дитинство було вкрадено і вони з раннього віку змушені працювати замість того, щоб здобувати освіту у вищих школах.

Спаситель подорожує з тими дітьми, котрі змушені залишати свої місця проживання і в нелюдських умовах ставати легкою жертвою для торговців людьми. Дитина Ісус добре відчуває дитячий біль вимушених мігрантів та відсутність власного житла, а часами навіть драматичне закінчення життя. На все це серце християнина не є замкнуте так, як люди позакривали свої будинки у Вифлеємі перед Пресвятою Родиною. Діва Марія та святий Йосиф і вифлеємські пастухи вітали Божу любов, що спасла світ своєю благодаттю і зробила його гідним прийняти Боже милосердя.

ІІІ). Різдво Христове – це прихід «Князя миру» (Іс.9:5) і милосердя в Україну. Тому долю нашої Батьківщини передаємо у маленькі руки Месії і прохаємо на колінах у Господа миру для всієї держави. Довіряємо Ісусові всі державні і церковні структури, щоб скерувати їхню працю на благо незахищених та бідних родин. Благаємо маленького Ісуса оберігати дітей і родини від насильства в часі війни та безвідповідальних дій дорослих. Україна замучена війнами і голодоморами, геноцидами і розпродажем землі, безробіттям і боротьбою з поширенням захворювань. Господь благословить зусилля добрих людей, котрі своєю владою допомагають нашому народу знайти справедливість, безпеку і милосердя. Україна зобов’язана поважати гідність кожної людини на своїй території та боротися за свободу кожного свого громадянина в усьому світі.

В теперішний час російсько-української війни гинуть військові та цивільні люди, а на наш народ продовжуються атаки неправдою так, що люди втікають з батьківської землі. Бог подарував нам родючі чорноземи і пропонує ділити їх між своїм народом так, як у притчі про блудного сина. Добрий батько, простивши все своїм синам, розділив майно між ними справедливо і з любов’ю, бо гроші дуже швидко знецінюються, а земля ніколи. Навіть пророк Ісайя перестерігає нас так, що: «поля ваші у вас на очах чужинці пожирають» (Іс.1:7). З цієї причини українці втрачають мир і спокій у своїх серцях, переживаючи за справедливий розподіл земельних ресурсів.

Привітання. Євангеліє пропонує шукати розв’язки, кажучи: «ви найдете дитя сповите, що лежатиме в яслах» (Лк. 2:12). Вифлеєм – це місто хліба, а Різдво Христове – це родинне свято, бо тут зустрічаються рідні й знайомі. Таємниця Різдва, Слово сталося тілом, народжує прощення від усіх обрàз і приносить мир людям доброї волі. Щиросердечно колядуючи при святій Вечері, згадуємо тих, хто перебуває далеко від нас у час різдвяних свят. Рівночасно пам’ятаємо про воїнів Української Армії і дітей у потребах. Засилаємо для них найтепліші слова привітання від Новонародженого Месії нашими подарунками і колядками.

Пресвята Богородице, Мати Божа Неустанної Помочі, прославлена у Коломийській іконі «Це Мати твоя», онови у серцях людей відповідальність за майбутнє України.

Господи, народжений поза містом Вифлеєм, відкрий бажання будувати сильну Українську державу на радість та надію нашим майбутнім поколінням.

З Різдвом Христовим у Новому 2020 році!

«Христос Рождається!                                                                                                              Славіте Його!».

Благословення Господнє на вас!

+Василь Івасюк

Правлячий Архиєрей

Коломийської єпархії.

 

 

 

 

Дано у м.Коломия

Дня 22 грудня 2019 року

При Соборі Преображення Христового

У день Непорочного Зачаття Богородиці


Новини УГКЦ