Як дякувати Богу за здоров’я і хвороби?

Звичайно, Господу легко дякувати за все хороше. За здоров’я, за благополуччя, за красиву дівчину або хорошого хлопця, за вдалий договір в бізнесі. Але християнин розуміє, що все це Бог дає людині для того, щоб він служив Йому і людям. Тому християнин дякує Богові за здоров’я не просто тому, що воно є, а за те, що Господь дає ці блага для служіння. І завтра, якщо людину зіб’є машина, і вона виявиться в інвалідному кріслі, вона буде точно так само дякувати Господу.

Брати, все, що відбувається з нами, в тому числі, і хвороби, і страждання – це частина нашої історії спасіння, яку творить з нами Бог. Життя християнина неможливе без хреста, значить, неможливе без страждань. Як говорить апостол Павло, з Христом вмираю, але з Христом і оживу.

Нещодавно моя знайома прислала мені повідомлення по електронній пошті: «отче, у мене рак, моліться, щоб я виконала Божу волю». Ще вчора у неї було все благополучно, все вело до життя, а зараз в корені змінилося і веде до смерті. І за це дякуємо Господу. Адже хтось намагається сам бути Богом у своєму житті. Але ми бачимо, що мало що можемо змінити в ньому.

Звичайно, хтось скаже мені: ви б пожили з моєю дружиною, яка мене постійно пиляє, тоді не говорили б, що треба дякувати Богові за неї. Або за чоловіка-п’яницю, або за хвору дитину. Але ж Господь дає нам не тільки здорових, а й хворих дітей. І за це Йому теж дякуємо.

Як і за невдачі, проблеми, приниження. Господь допускає в нашому житті неприємні ситуації, іноді ми навіть падаємо обличчям в бруд, щоб не забували, хто ми є насправді, жили в правді. Адже це так необхідно для нашого спасіння.

Але бути вдячним Богові за все неможливо без Святого Духа. Тому постійно просите Господа, щоб посилав вам Духа Святого.

Автор: о. Славомир Ласковськи, Katolik Life


Новини УГКЦ