Проповідь владики Василія Івасюка з нагоди подячної Божественної Літургії за проведену виборчу кампанію у Коломийській ОТГ

«За все дякуйте: така бо воля Божа

щодо вас у Христі Ісусі» (І Сол. 5:18).

Вступ. Подяка – це почуття, яким відповідають на добро, послугу чи допомогу. Вдячність – це почуття любові за виконане добро і найкраща квітка душі. Запрошуючи всіх на молитву вдячності, проповідуємо Євангеліє так, щоби люди скористалися плодами Божими, а також самі спасали інших людей.

 

І). Буття людини – це постійна подяка Богові. Життя людини на землі має мету відновити втрачений зв’язок з Богом. І тому чоловік у поті чола заробляє на хліб, а жінка в болях народжує дітей. Терпіння ускладняються та подвоюються тоді, коли людина займає місце Бога, а Творця ставить на друге місце. Кожна людина може отримати міцний і невидимий зв’язок з Богом, коли навчиться дякувати. Необхідно дякувати за те, що маємо і ще більше дякувати за те, чого не маємо. Така подяка дозволить нам вирватися із сірих буденних кайданів.

Люди по різному оцінюють дар життя від Бога. Хоча Бог подарував життя людині взагалі безкоштовно. Слід продовжувати дякувати Богові за буденні речі щиро, цілим своїм серцем і тоді все навколо нас почне ставати кращим. Наприклад, дратівливі звуки переміняться на мелодійні і весь світ наповниться любов’ю, а наші проблеми та перешкоди самі почнуть розв’язуватися. І раптом ми стаємо так багаті, що нам вже більше нічого не треба. Подяка і вдячність є дуже плідними, бо творять чуда в житті людини.

 

Приклад. Одного монаха ув’язнили за віру в Бога. Його мучили, били і годували тільки черствим хлібом та поїли гнилою водою із калюжі. Проте він з кожним днем ставав все міцнішим, а вигляд його перемінювався на краще. Всі дивувалися. Вийшовши з в’язниці він розказав суть справи. Кожного разу він їв те, що йому подавали і дякував Богу за свої терпіння та страждання. Після подячної молитви вода ставала джерельно чистою, а хліб перетворювався на запашну булку. Ось такі надзвичайні чуда творить Бог для вдячних людей.

Будьмо вдячними Богу за кожний день свого життя, за кожну хвилинку, кожну секунду. Будьмо вдячними Богу за наші сім’ї, родини, близьких та дорогих нам людей. Повсякчас пам’ятайте апостола Павла, котрий навчає «За все дякуйте: така бо воля Божа щодо вас у Христі Ісусі» (І Сол. 5:18).

 

ІІ). Любов – це найсильніша влада і наймогутніша сила у світі. Дня 25 жовтня пройшли місцеві вибори в Коломиї і ми зібралися у храмі Преображення Христового подякувати Богові за це. Вибори відбулися і за ними стоїть перемога людей на Майданах, пролита кров і віддані життя на фронті. Ось ці люди подарували українському народові свободу і в тому числі демократичні вибори. Вони і нині продовжують стояти на передовій лінії оборони. Наступний крок є важливим, бо треба вміти цією свободою скористатися, а закони правильно писати і мудро їх виконувати.

Рівночасно дякуємо Ігорю Богдановичу Слюзару за поважно проведену роботу у минулій каденції на посаді міського голови. Ви вже зрослися з Коломиєю і тому вашим багатим досвідом сміливо діліться з новим головою.

Коломия вибрала нового міського голову пана Богдана Миколайовича Станіславського, котрий нині приймає всі труднощі і випробовування теперішнього часу. Початок свого служіння на посаді міського голови розпочинає з подячної Служби Божої і просить благословення на наступні роки праці. Нині просимо Бога благословити Богдана Миколайовича разом з командою, щоби працювати на єдність громади. Вашим гаслом нехай будуть слова царя Давида «Господь – то моя сила й щит мій!» (Пс.28:7).

Однак після виборів життя продовжується при будь-яких результатах. Успіх гарантований тоді, коли будемо шукати сили в єдності народу і просити Бога подати єдність. Спільна праця допоможе прийняти рятівні рішення на складні питання сьогодення в Коломийській ОТГ. Іншими словами, це життя дітей, молоді, освіти, лікарів, працевлаштування, інфраструктури, а особливо розвиток культури і збереження культурних цінностей і т.д.

Виборці і вибрані разом з опонентами повинні скласти одну родину так, як у пісні співається «родина, родина від батька й до сина…». Ось це і є Україна та її майбутнє. Реально зміни відбуваються на місцях і за нас їх ніхто не зробить. Моліться і працюйте, щоб Господь поблагословив спільну працю.

 

Висновки. «Господь – моє світло й моє спасіння: кого маю боятися? Господь – мого життя твердиня: кого маю страхатися?» (Пс.27:1). Ось такими словами цар Давид підтримує голову міста п.Богдана Станіславського, додаючи вам заохоти і сміливості на служіння Богові і людям. Світлої пам’яті Любомир Гузар завжди і повсюди казав слова «Дякую», «Спасибі», «Вибачте», «Прошу» і це є приклад до наслідування.

Пане Богдане, ви практикуючий християнин, любите Церкву, допомагаєте потребуючим, є старостою церковного хору у катедральному соборі, добрим батьком і чоловіком та своїм життям свідчите про живу віру в Бога і продовжуєте нести Живого Бога у зранені серця людські. Нехай Господь благословить вас на цю нелегку працю у Коломийському ОТГ.

Пресвята Богородице, Мати Божа Неустанної Помочі, прославлена в Коломийській іконі «Це Мати твоя», життя людини – це лише хмара на небі, яка з`являється на коротку мить. І цю людину-хмаринку візьми під особливу Материнську опіку.

Господи благослови новообраного міського голову п.Богдана і його команду на служіння народу України в Коломийському ОТГ.

Благословення Господнє на вас!

+Василь Івасюк

Правлячий Архиєрей

Коломийської єпархії

29 жовтня 2020 року Божого

м. Коломия


Послання і проповіді