Соборування парафіян у м. Яремче

Недуга чи хвороба торкається кожної людини. В стародавньому світі олію використовували для лікування деяких ран. Наприклад, проказу лікували олією (пор.Лев.14:10-32). В Новому Завіті милосердний самарянин полив рани побитого подорожнього оливою та вином (пор.Лк. 10:34). Спаситель зобов’язав апостолів проповідувати Добру Новину, лікувати хворих, намащувати їх оливою. Таїнство Єлеопомазання має євангельське походження і було встановлено Самим Ісусом Христом. “Закликав Він дванадцятьох, почав Христос посилати їх по два, (…). Вони, (…) намащували олією чимало хворих та оздоровлювали” (Мр.6:11-13).

12 квітня помазання єлеєм хворих людей і відчитування над ними молитов у Яремче очолив Преосвященний владика Василій (Івасюк) спільно з місцевим духовенством.

“Соборування – це таїнство Єлеопомазання звершене собором священиків над людьми задля зцілення їх душі і тіла. Важкохворі отримують надію на Боже милосердя через заступництво Церкви”, – зазначив під проповіді владика.

Також кир Василій звернув особливу увагу на те, що людина зцілюється не самою олією, а “молитвою віри”.

“Соборування нікому не гарантує зцілення. Все залежить виключно від волі Божої, і ми не спроможні змусити Бога зробити так, як ми вважаємо за потрібне. Ісус Христос спочатку прощав гріхи, а потім дарував фізичне здоров’я людині. Ціль таїнства – це зрозуміти і прийняти страждання та хворобу, як дар Христовий, Котрий перетворив їх на перемогу Воскресіння. Останнім часом розповсюдилась практика частого соборування людей, які не мають очевидних хворіб. Робиться це на тій підставі, що усі ми “хворі гріхом”. Це дійсно так, але грішні люди мають перш за все прагнути покаяння та виправлення життя, а не соборування”, – пояснив проповідник.

Джерело: прес-служба єпархії

 


Новини єпархії