Слово владики Василія (Івасюка) з нагоди 20-літнього ювілею Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату

Істинна гідність подібна річці:
чим вона глибше, тим менше видає шуму”.

(Мішель де Монтень)

Вітаю представників влади, викладачів, студентів військово-спортивного ліцею-інтернату, гостей та всіх присутніх християнським привітом “Слава Ісусу Христу!”.

Народ переживає великі випробування, а саме: гібридна війна, окупація, енергетична залежність, корупція, бідність, страх батьків за долю дітей і відсутність праці. Оскільки в теперішний час поняття гідності і свободи є притаманні кожній людині та, на жаль, вони є неправильно пояснені і тому їхнє розуміння майже знецінені. Тому в двадцятилітній ювілей хочу звернути вашу увагу на дари Божі для кожної людини – це гідність і свобода.

І. Гідність – це внутрішнє відчуття власної відповідальності за життя своє та ближніх. Гідна людина має чисті думки, бо доводиться боротися з особистими емоціями та переступати через свої слабкості. Чесніть, благородство, порядність, співчуття до навколишніх та доброзичливість допомагають людині стати гідною. У сучасному світі досить важко знайти правильний шлях, адже моральні цінності та правильна поведінка у суспільстві докорінно зламані, а людське життя не важить нічого. Пошук вічних цінностей роблять людину гідною, тобто справжньою Людиною.

ІІ. Свобода – це відповідальність за право обирати і обов’язок приймати вибране нами. У сучасному світі поняття “свобода” помилково плутають із поняттям “вседозволеність”. Свобода християнина – це насамперед слухатися Бога. Господь хоче бачити завжди наше серце вільним від гріха і дарує нам таку можливість. “Христос нас визволив на те, щоб ми були свобідні” (Гал. 5,1).

Справжня свобода – це вибір добра, звільнення від усього зайвого та істинне відчуття щастя. Чим більше ми чинимо добра, тим вільнішими стаємо, а вибір непослуху є зловживанням свободою і провадить нас до рабства гріховного. Святе Письмо перестерігає: “Кожен, хто гріх чинить – гріха невольник!” (Ів. 8,34). Ісус Христос визволив своєю смертю і тому ви стали вільними! Отже, хто свою свободу з довірою вкладає в руки Божі, той отримує подарунок Божої любові. Справжня свобода поза Христом просто не існує.

Шановні педагоги та учні нашого ліцею! Ліцей – це велика спільна родина вчителів та учнів, котрі творять майбутнє. Сьогодні святкуємо 20-ту річницю заснування вашого закладу. За цією ювілейною датою криється вміле керівництво директора полковника Миколи Мартинюка і наполеглива праця талановитого педколективу. За цей час було виховано багато гідних учнів, про що свідчать результати успішного навчання та призові місця на олімпіадах і конкурсах.

Шановні вчителі! Ваша невтомна праця відкрила учням дорогу до знань, допомогла повірити в себе і подолати страх, ніколи не здаватись і боротись до перемоги. Поглиблюйте надалі знання ліцеїстів у формуванні високоосвіченої, творчої і духовно багатої людини українського суспільства. Як говорив Іван Франко, що треба пірнати глибоко у морську глибину книги, щоб звідти винести дивнії наукові перли на прославу Бога, звеличення нашого Карпатського краю і розбудову України.

Дорогі учні! Господь прийшов вам допомогти пройти шлях науки і цю сувору школу життя без нарікань і скарг. Не марнуйте жодної хвилини подарованої життям. Будьте гідними звання “ліцеїст” і гордо його носіть. Сьогодні ви складаєте офіційно присягу в присутності батьків, вчителів і духовенства. Вона зобов’язує любити Бога, товариша, Україну і стати на захист прав українського народу під гаслом “Бог і Україна”. Вам випала честь боронити рідну хату і рідну землю так, як це робили воїни УПА, герої Небесної Сотні, приклади героїзму проявлені нашими батьками і братами в АТО. Щастя українця героїчно любити свій народ і батьків подає нам приклад патріотки Надії Савченко у російському полоні.

У цей ювілейний час закликаю всіх до молитви, бажаю процвітання ліцею, вчителям міцного здоров’я, учням зберегти гідність і свободу у вирі бурхливого життя під Покровом Пресвятої Богородиці! Дякуємо Богові, вашим батькам, що достойно виховали вас.

Нехай зійде на ваш ліцей у цей ювілейний час благословення всемогутнього Бога Отця, і Сина, і Святого Духа! Амінь.

Благословення Господнє на Вас!

+Єпископ Василій Івасюк

Правлячий Архиєрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ

 

Виголошено у м.Надвірна,
13 жовтня 2015 р. Б.


Послання і проповіді