Слово владики Василія до працівників Коломийської районної і міської влади у Зарваниці з нагоди V річниці фестивалю духовної пісні

Нема бо влади, що не була б від Бога”

(Рм. 13.1).

Вступ. Голови Коломийської РДА Любомир Олексійович Глушков і Роман Васильович Дячук разом з працівникам району і міської ради та паломники від Собору Преображення Христового з Коломиї приїхали до Чудотворної ікони Пресвятої Богородиці у Зарваниці подякувати за перший п’ятирічний ювілей духовної пісні “Все упованіє моє на тебе Мати возлагаю…”. Рівночасно ми взяли зі собою у перше ювілейне паломництво Коломийську Пресвяту Богородицю Це Мати твоя” (Ів.19.27), щоби через Неї передати благодать до працівників нашої влади і до Коломийської єпархії.

Влада потрібна кожному народу, бо інакше люди виглядають, як вівці без пастуха (пор.Ів.10.1-14). І тому Бог створив для людей Свою систему управління, але народ вибрав людську систему управління. Одначе, Господь пообіцяв повернути Свою систему управління вже у Раю, а зараз маємо слухати і шанувати владу, яку ми собі вибрали.

І). Боже управління у Старому Завіті. Господь дав народові Боже управління, але народ захотів мати людське управління. Тоді Він поставив Мойсея керівником народу і сказав, що йому не потрібно особливих знань і не вимагається вміння красиво говорити. Бог його навчить, все йому розкаже, буде підтримувати і скрізь супроводжувати, а Мойсей має бути дуже сильний і відважний, щоби виконувати всі Божі заповіді і постанови. Ось це –головна і найважливіша якість кожного керівника.

Помічниками Мойсея Господь назвав 12 князів з кожного племені. Господь звелів Мойсею: вибери з усього народу людей здатних, богобоязливих, людей надійних, некористолюбних, та й постав їх над ними тисяцькими, соцькими, півсоцькими та десяцькими і нехай судять народ повсякчас. Лише кожну справу нехай спрямовують до тебе, усі ж малі справи нехай судять самі” (Вих.18.21-22). Окрім того, Бог наказав Мойсеєві вибрати собі 70 радників. Разом із тими радниками прийти до Божого храму і там Господь дасть всім їм мати один розум, одне вміння, одні знання та всіх г наділить дарами Святим Духом.

Суть кожної влади полягає в наступному, а саме: Бог є Цар і Законодавець. Мойсей – це суддя народу, котрий отримує Божі закони, постанови і навчає та судить народ. 12 князів – це помічники Мойсея, наділені Божими дарами. 70 старійшин – це радники Мойсея і князів, наділені дарами Святого Духа. Тисячники і десятники є найздібнішими людьми із народу та кожного разу призначеними до влади, яка ніколи не успадковується. У Старому Завіті немає ані президента, ані уряду, ані парламенту, ані адміністрації. Одначе, всі в тому числі і судді, повинні заробляти своєю працею. І хто скільки заробив, той стільки і має. Мойсей сам заробляв і не взяв ні від кого ні вола, ні осла, ані якоїсь речі.

Оскільки, людська влада не завжди вміла досконало керуватися Божим Законом, тому і народ повстав проти Мойсея та не захотів входити до “Обіцяної землі”. Мойсей також прогнівив Бога, судді робили помилки і Гедеон поставив ідола і т.д. Цим Господь показує, що державна влада є великим випробуванням, навіть, для побожних людей, бо керівник народу може привести народ до Божого Царства, а може і відвернути народ від нього і тоді всі загинуть. Хто відступить від Божого Закону, той загине для Божого Царства, а якщо керівник став відступником, тоді масово за ним підуть всі решта людей. Отже, відповідальність кожного керівника є дуже великою перед Богом і людьми.

ІІ). Як розуміти слова Нема бо влади, що не була б від Бога” (Рм.13.1)? Влада існує для загального блага, щоб впорядковувати мирне співжиття людей, вирішувати суперечки, захищати права всіх і перш за все найбільш слабких та беззахисних. Людська влада також встановлена самим Богом і на чолі суспільства стає та чи інша людина, а її успіх залежить від правильної думки помічників. І тому при невдалому рішенні говоримо не про волю Бога, а про Його допуск на суспільство.

Сторінки чудової енцикліки Папи Івана XXIII “Мир на землі” кажуть: “Життя в суспільстві не може бути упорядкованим і плідним, якщо відсутня влада, яка забезпечує порядок і в належній мірі сприяє досягненню загального блага”. Апостол Павло також навчає: Нема бо влади, що не була б від Бога” (Рм. 13.1). Бог дійсно створив людей соціальними за своєю природою і тому саме суспільство управляється владою, яка походить від Бога. Отже, хоча всяка влада і походить від Бога, але не всі прикази владних мужів угодні Богові.

Ось ще одна цитата з листа Папи Івана XXIII “Мир на землі”: “Влада – це не якась неконтрольована сила, а навпаки, це – здатність керувати й вміти все узгоджувати з розумом. Отже, її керуюча сила виникає з морального порядку”. І далі: “Тому людська влада може мати моральну силу тільки тоді, якщо вона внутрішньо пов’язана з авторитетом Бога і є його частиною” (Лев XIII. Енцикліка “Diuturnum illud”).

Таким чином, зберігається гідність громадян, оскільки справжній сенс покори громадській владі полягає не в підпорядкуванні людини людині, але в акті шанування Бога і Творця, Який влаштував життя в суспільстві відповідно до встановленого порядку; пошановування Бога не принижує, а піднімає і облагороджує нас, оскільки служити Богу – це значить добре керувати.

ІІІ). Громадяни України повинні шанувати владу. Коритися владі потрібно не тільки через страх перед нею, але і по совісті. Бог поставив у свій час єгипетського фараона і вавилонського царя Навуходоносора, щоб вони виконали все за Божим задумом. Фараон не відпустив Ізраїля з Єгипту, поки Бог не вчинив десять чуд, а Навуходоносор завоював Юдею і спалив Єрусалим та Божий храм. Таким чином, служать і теперішні начальники при владі, але Божих задумів щодо їх участі у житті суспільства ми не знаємо. І коли будь-який народ покидає Бога, тоді Господь через владні структури знову провадить його у неволю.

Ще записано у апостола Павла: Кожна людина нехай кориться вищій владі: немає бо влади, що не була б від Бога; і ті, існуючі влади, установлені Богом. Тим- то, хто противиться владі, противиться Божому велінню, а ті, що противляться, самі на себе суд стягають” (Рм.13.1-2).

Отже, перш над усе ми благаємо чинити молитви, прохання, подяки за всіх людей, а особливо тих, хто при владі, щоб люди могли провадити тихе й мирне життя в усякій побожності і чистості при їхньому управлінні.

3.1). Притча про кошик. Одного разу багатий чоловік дав біднякові кошик повний всіляких непотрібних речей. Бідняк прийняв його, посміхнувся і пішов з подарованим кошиком. Він витрусив сміття, вичистив і гарно прикрасив кошик та наповнив його різними квітами. Потім знайшов цього багатого чоловіка і подарував йому цей кошик із прекрасними запахами квітів. Багатий чоловік дуже здивувався і запитав: “Навіщо ти даєш мені цю корзину, наповнену красивими квітами, якщо я дав тобі повний кошик сміття”. Бідний посміхнувся і відповів: “Кожний дає іншому те, що має у своєму серці”. Звичайно, цей вчинок був достойним і заслуговував похвали, щоб забезпечити собі майбутнє у Царстві Божім. Діти цього світу мудріші, в їхньому роді, від дітей світла. І я кажу вам: придбайте собі друзів мамоною неправою, щоб коли її не стане, вас прийняли в намети вічні. Хто вірний у найменшім, той і у великому вірний; хто нечесний у найменшім, той і у великому нечесний” (Лк.16.8-10).

Висновки. Нема бо влади, що не була б від Бога” (Рм.13.1). Стосунки всіх працівників апарату управління із людьми – це завжди виклик. Щодня настрій кожного працівника позитивний або негативний формують різні фактори, а особливо люди зі своїми мінливими звичками. І цей позитивний зв’язок є завжди хитким, але його утримує лише молитва, постійна праця над собою, терпеливість та служіння. Господь прийшов і розказав нам про все через Святе Письмо і Церкву, що він буде робити і що треба нам робити. Тому, ми працівники районної і міської влади, прийшли до Чудотворного місця Зарваниця, щоби попросити благословення для нашого ювілейного фестивалю “Все упованіє моє на тебе мати возлагаю…” і допомогти у розвитку нашого Прикарпатського краю та благословити наші сім’ї.

Завдання кожного з вас – вберегти себе чистим в часі праці у державних структурах від гріхів світу цього, щоби Бог оправдав нас. Богом створене управління є краще від будь-якого людського.

Нехай Пресвята Богородиця, Мати Божа Неустанної Помочі, допоможе нам поважати Бога, людей і відповідально виконувати свої обов’язки.

Господи, благослови жити при цій владі у мирі, у всякій побожності і чистості.

Благословення Господнє на вас!

+Василь Івасюк

Правлячий Архиєрей

Коломийської Єпархії

20 жовтня 2018 року Божого

с.Зарваниця


Послання і проповіді