Слово владики Василя (Івасюка) на 50-літній ювілей монахині Єремії (Любов) Іванишин

«Слухай, Ізраїлю, (…)

Господь єдиний»

(Втор. 6:4)

Вступ. Головною метою сестер є молитва і служіння. Блаженна Йосафата Гордашевська залишила сестрам свого згромадження вказівку, що треба: «іти там, де є найбільша потреба й виховувати серце народу».

І). Значення Божого Слова в житті християнина. Перша Заповідь починається словами: «Слухай, Ізраїлю, (…) Господь єдиний» (Втор. 6:4). Слухайте сестри Господа, бо це найважливіше завдання для кожної людини, котра вибирає для свого життя Євангеліє Христове. Почути Слово Боже і бути послушним Йому – це значить перемінювати своє мислення й почати одягатися благодаттю Христа. При хрещенні людини читаємо слова «Ви, що в Христа хрестилися і в Христа одягнулися». Продовжувати в житті одягатися в Христа – це постійно молитися і читати Святе Письмо кожного дня, тобто будувати справжній духовний шлях, зростаючи у вірі, чеснотах та через добрі діла.

Слухання і читання Слова Божого та молитва й особиста зустріч з Господом в Пресвятій Євхаристії – це благословення кожної людини миру. Іншими словами, це зустріч заблуканої особи з милосердним Батьком так, як це бачимо у притчі про Блудного Сина. Життя і приклад сестер, котрі почали 126 років тому опікуватися дітьми з важкою долею у захоронках, заохочує тепер інших людей до правдивого християнського життя на Славу Божу, честь Пречистої Діви Марії та початку миру в світі.

На жаль, нині багато християн не читають Святе Письмо, не слухають Слово Боже лише тому, що Воно для них є незрозумілим і мертвим. І тільки зустрівшись з Ісусом у критичних обставинах, люди починають усвідомлювати, що Слово Боже живе і діяльне. Наприклад, ніхто з людей не жартує з Богом на війні, у лікарні, у важкій хворобі, на смертному ложі і т.д. Євангеліє провадить нас протягом життя, освітлює рішення, допомагає у труднощах, перестерігає при небезпеках і дає відповіді на всі життєві питання. Відкриття такої благодатної сили Слова Божого для багатьох людей, вселяє в життя нову надію, скріплює віру і дає силу любити. Любити – це значить вміти прощати, примиритися з ближніми і тільки тоді відчути безмежну батьківську турботу від Господа. Преподобна сестро Єреміє, завдяки Вашій невтомній праці головою катехитичної комісії Коломийської єпархії, люди отримують саме такий досвід.

ІІ). Ювілей преподобної сестри Єремії (Любов) Іванишин. Одного разу Любомир Гузар сказав, що найважливіше для черниці – це бути людиною і мати відвагу йти за Ісусом. Кожна людина шукає щастя. Зараз життя набирає такого прискорення, що виникає враження, ніби людина пробігає його так швидко, наче спринтер на короткій дистанції.

Одного разу, сестро, ви почули голос Божий і зрозуміли, що хочете віддати життя Богові. Монаше життя теж швидко пробігає, але ціна зовсім інша, бо все воно присвячене Богові. І саме тут Ви знайшли щастя у вірі, у розумі, бо робите все так, як навчає Бог у молитві «Отче наш…» «нехай буде воля Твоя». Таке щастя більше ніде не зустрінеш, бо саме воно робить людей молодими.

Преподобна сестро Єреміє, Бог для праці і служіння не дає Вам людей, яких Ви хочете. Він дає людей, котрі Вам необхідні. Ці люди завдають Вам болю, люблять, вчать так, щоб перетворювати Вас на правдиво праведну сестру служебницю. Іншими словами, Ви сестро маєте бути монахинею, яка з болем у серці і посмішкою на устах служить людям. У житті Ви йдете через людські й особисті тернини до Божих зірок, тобто Небесного Царства.

Ось нині, сестро Єреміє, Вам виповнилось 50 років життя. Це час підводити підсумки, тобто «збирати каміння», перевести дух й озирнутися назад. Багато зроблено добрих діл, отриманий величезний життєвий досвід, але Ви ще сповнені сил, душа молода, а значить, рано думати про відпочинок! Півжиття – це так небагато, тому що попереду друга половина – наймудріша, красива і духовно забезпечена!

З почуттям глибокої поваги ми підтримуємо всі слова привітань на Вашу адресу і без сумніву, що 50 років – це важлива дата, яка несе в собі досвід прожитих років і мудрість, придбану роками. Рівночасно, це той вік, коли людина може дозволити собі розслабитися і насолодитися кожною миттю свого пройденого життєвого шляху. Нехай же ці золоті роки принесуть Вам тільки радість і трепетне хвилювання від зустрічей з улюбленими людьми, безтурботні думки про завтрашній день, спокій і душевну рівновагу.

Висновки. «Слухай, Ізраїлю, (…) Господь єдиний» (Втр. 6:4). Преподобна сестро Єреміє, слухай Господа і не зупиняйся на досягнутому, йди вперед до нових цілей, веди катехитів і людей доброї волі до Бога. Ваше служіння людям Головою Катехитичної комісії нехай знайде нові і щедрі покликання до Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії.

Вітаю Вас з ювілеєм й уділяємо благословення Боже на нові успіхи в катехизації вірних і навчанні єпархіальних катехитів! Бажаю щастя і міцного здоров’я, сили, відданості і поваги, а ще найприємніших вражень від навчання Слова Божого! Щастя і здоров’я у Ваш ювілейний день народження!

Нехай Пресвята Богородиця, Мати Божа Неустанної Помочі, буде Вашою Опікункою і Провідницею.

Господи, благослови Вашу невтомну працю на славу Божу і добро Церкви.

Благословення Господнє на вас!

+Василь Івасюк

Єпарх Коломийський

 

 

16  березня 2019 року Божого

м.Коломия


Послання і проповіді