Проповідь владики Василя (Івасюка) на Соборуванні

 «Молитва віри спасе недужого»

(Як.5:15)

Вступ. Таїнство Єлеопомазання чи Маслосвяття – це помазання єлеєм хворих людей і відчитування над недужими молитов. Соборування – це таїнство Єлеопомазання звершене собором священиків над людьми задля зцілення їх душі і тіла. Важкохворі отримують надію на Боже милосердя через заступництво Церкви.

І). Повчання Святого Письма про помазання олією хворих. Недуга чи хвороба торкається кожної людини. В стародавньому світі олію використовували для лікування деяких ран. Наприклад, проказу лікували олією (пор.Лев.14:10-32). В Новому Завіті милосердний самарянин полив рани побитого подорожнього оливою та вином (пор.Лк. 10:34). Спаситель зобов’язав апостолів проповідувати Добру Новину, лікувати хворих, намащувати їх оливою. Таїнство Єлеопомазання має євангельське походження і було встановлено Самим Ісусом Христом. «Закликав Він дванадцятьох, почав Христос посилати їх по два, (…). Вони, (…) намащували олією чимало хворих та оздоровлювали» (Мр.6:11-13). Скоріше за все, ця апостольська практика послужила приводом для первісної Церкви, щоб намащувати хворих і поступово окреслилася в Таїнство Єлеопомазання.

Важливим моментом послання Апостола Якова є закликати пресвітерів для молитви за хворих та намащувати їх олією. «Нездужає хтось між вами? Хай прикличе пресвітерів церковних і хай вони помоляться над ним, помазавши його олією в ім’я Господнє, і молитва віри спасе недужого, та й Господь його підійме; і як він гріхи вчинив, вони йому простяться» (Як.5:14-15).

ІІ). Хвороба – це не є кара за гріхи. Ісус Христос постійно мав справу з багатьма хворими. «Побачив Ісус чоловіка, зроду сліпого. Запитали, отже, учні його: Учителю, хто згрішив? Він, чи батьки його, що сліпим він уродився? Ані він не згрішив, ані батьки його, але щоб ділам Божим виявитись на ньому!» (Ів.9:1-3). Прадавній гріх Адама і Єви тепер є відлунням хвороби у кожній людині. Дійсно, диявол вміло пов’язав людину кайданами гріха так (пор.Лк.13:16), що Син Божий змушений був прийти і розірвати їх. Пророк Ісайя потверджує це такими словами: «Господній Дух на мені, бо він мене помазав. Послав мене нести Добру Новину бідним, звіщати полоненим визволення, сліпим прозріння, випустити пригноблених на волю» (Лк.4:18-19; пор.Іс.61:1-4).

Святе Письмо повчає, що кожну хворобу допомагає лікувати молитва й благословенна олива. Помазання оливою залучає хворого до перемоги над смертю, яку вчинив Помазаник-Христос на Голгофі через своє Воскресіння. Христос виразно підтвердив, що Божа благодать завжди сильніша від будь яких недуг. Євангелист Матей також підкріплює це такими словами: «Сліпі бачать і криві ходять; прокажені очищуються і глухі чують; мертві воскресають і вбогим проповідується Добра Новина» (Мт.11:5).

Існує три умови отримання зцілення:

  1. Віра – це визнання Ісуса Христа Господом свого життя і віддати Його владі своє минуле, теперішнє і майбутнє.
  2. Прощення – пробачити всім, хто мене будь-коли скривдив.
  3. Довірити всі свої пережиття Божому Милосердю.

Отже, саме це була головна місія Ісуса Христа на землі (пор. Мт.9:22).

ІІІ). Таїнство Соборування і зцілення людини. Єлеопомазання – це одна зі семи тайн і звершується через помазання благословенною олією. Вже з Х століття помазування єлеєм звершували не тільки над хворою людиною, але й над усіма домашніми. В одному з грецьких рукописів ХІ століття йдеться про те, що Єлеопомазання разом із хворим приймали домашні, а також помазували дім, кімнати, двері, стіни, тому що хвороба людини впливає на усіх людей і на всі речі довкола. Важливо знати, що хвора людина зцілюється не самою олією, а словами «молитви віри» через священика: «Ізціли помазанієм сим слугу твого (ім’я рек) в ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь».

Христос є лікарем терплячих, гарантом визволення і початком зцілення людей від хвороби через медиків або через покладення рук священиків. Однак віруючим людям належить пам’ятати і не забувати, що людські хвороби та неминуча смерть єднаються з терпінням та смертю Ісуса Христа і вже включені в загальний план спасіння. Остаточно Бог через хворобу приводить людину до спасіння, якщо вона довіриться Йому і з’єднається з Ним у своєму терпінню (пор.ІІКор.4:10;ол.1:24). З іншої сторони, план Божого спасіння не відміняє нашу особливу турботу про хворих. Навпаки, опіка хворими є обов’язком та дорогою до Царства Божого: «Я був (…) хворий, і ви навідались до мене» (Мт.25:36). Хворий – це образ Христа, а тому недуга – це вже не прокляття, але це терпіння і хресна дорога та спасіння для хворого і для того, хто хворому товаришує.

ІV). Соборування і прощення провин. Люди бажають отримати відповідь на просте запитання: «Чи прощаються гріхи при Соборуванні?». Молитви на Соборуванні починаються з прохання простити гріхи і подати зцілення від хвороби. Людина внутрішньо розкаюється, просить в Бога і ближніх вибачення та прощення зі вчинених провин. Проте важливо пам’ятати, що прощення важких гріхів отримуємо через тайну Сповіді. Серйозними провинами несумісними з перебуванням у Церкві належать: навмисне вбивство, аборти, перелюб, життя у так званому «цивільному чи громадянському шлюбі» без реєстрації, відречення віри у різних формах, тобто звернення до інших релігійних практик: до «цілителів- ворожбитів», викликання духів, різні форми магії й окультизму і т.д. Покаяння цілковито прощає вчинені «смертні» гріхи, зцілює і повертає нас до Церковної спільноти.

Соборування нікому не гарантує зцілення. Все залежить виключно від волі Божої, і ми не спроможні змусити Бога зробити так, як ми вважаємо за потрібне. Ісус Христос спочатку прощав гріхи, а потім дарував фізичне здоров’я людині. Ціль таїнства – це зрозуміти і прийняти страждання та хворобу, як дар Христовий, Котрий перетворив їх на перемогу Воскресіння.

Останнім часом розповсюдилась практика частого соборування людей, які не мають очевидних хворіб. Робиться це на тій підставі, що усі ми «хворі гріхом». Це дійсно так, але грішні люди мають перш за все прагнути покаяння та виправлення життя, а не соборування.

Підсумовуючи сказане, спробуємо надати декілька практичних рекомендацій Соборування для парафіян:

Бажано Соборувати людей, які страждають на серйозні хвороби. – Здорові люди під час Великого посту можуть приймати таїнство Соборування. -Соборуватися можна тільки один раз на рік, хіба що людина знову захворіла. -Соборувати дітей до 7 років можна, якщо вони хворі, в індивідуальному порядку. -Соборування ніколи не замінює Сповідь і Причастя. – Каятися у серйозних гріхах треба перед Богом у сповідальниці.

V). Приклад. Материнська любов – це є найкращий єлей. В одному селі жила щаслива і дружня сім’я: батько, мати, дівчинка і хлопчик. Одного разу важко захворів хлопчик – найменша дитина. Рідні не відходять від ліжка і не можуть вилікувати. Першим вийшов надвір батько і побачив дивну білу постать. Це була Смерть, котра прийшла забрати його сина. Тато став благати її: «Не бери мого сина! Він ще маленький, а я вже прожив достатньо років. Краще забери мене». Смерть кістлявими руками стиснула йому горло, аж раптом батько сказав «Я ще не готовий» і пішов попрощатися з сином. Увійшовши до хати, тато не смів синові глянути у вічі, але й на вулицю більше не вийшов, де на нього чекала Смерть.

Потім вийшла надвір сестричка і також побачила у саду Смерть, котра каже до дівчинки: «Не бійся, я прийшла забрати твого братчика». Сестричка попросила забрати життя у неї, але коли відчула на собі дотик Смерті, тоді їй стало жаль, що більше не побачить гарної природи. Життя дівчинки тільки починається, а братчик ще маленький і йому не шкода помирати. І сестричка втекла до хати.

Пізніше вийшла надвір мама і не бачила нічого, бо її очі заливали сльози. Та Смерть сама заговорила до неї: «Я прийшла забрати твого сина». Мама, не вагаючись сказала: «Забери мене. Дозволь тільки піти попрощатися зі сином». Мати повернулася до хати і довго-довго дивилася на сина. Вона знала, що її кровинка буде жити і стало їй дуже легко на душі. Вийшла вона надвір, а навколо нікого не видно, тільки Смерть десь швидко віддаляється від їхнього дому. Мати крикнула Їй «Зачекай!», але Смерть навіть не оглянулася, бо зрозуміла, що проти материнської любові-єлею навіть Вона безсила. Мати забігла в хату і бачить, що син її живий, здоровий, усміхнений і простягає до неї свої рученята.

Висновки. Найважливішим єлеєм – це є любов матері до своїх дітей. Мати-Церква пропонує Покаяння, як єлей для зцілення. Важливо також знати, що хвора людина зцілюється не самою олією, а «молитвою віри». Цей дар стає для Церкви знаком присутності Святого Духа.

Нехай Пресвята Богородиця, Мати Божа Неустанної Помочі, випросить нам ласки прощення гріхів.

Господи і Спасителю, оздорови хворих з кайданів хвороби й остаточно визволи людину з вічної смерті і подай духовне зцілення.

Благословення Господнє на вас!

+Василь Івасюк

Єпарх Коломийський

 

12 квітня 2019 року Божого

м.Яремче


Послання і проповіді