Найпростіший молитовний метод для кожного. Вистачить п’ять пальців

Це надійний молитовний метод, який радить папа Франциск.

Коли теперішній Франциск був архієпископом Буенос Айресу, він любив писати молитовні звернення і самі молитви. Сьогодні, коли він уже папа, нічого не змінилося, він захоплено пропонує найпростіші способи молитви і підказує, як можна складати свої власні.

Зокрема одна з папських молитов, про яку він розповів у перші дні свого понтифікату, стала дуже популярною і заполонила Інтернет. Це метод п’яти пальців. Ми може

мо його використати у будь-який момент – на Літургії, вдома, на роботі, щоб подякувати або попросити про необхідні ласки, виявляючи довіру Господу.

Молитва у стилі Франциска. Її золоте правило – це простота, покора, розуміння, увага.

Великий

Перший палець, найближчий до нас, тому починаємо від нього, щоб молитися за найближчих нам людей. Це про них ми постійно думаємо і переймаємося їхньою долею. Молитися за тих, хто нам дорогий, – це “солодкий обов’язок”, підкреслює Папа.

Вказівний

Цей палець вказує, тому папа закликає молитися за тих, хто навчає, займається освітою, службою здоров’я. За вчителів, викладачів, лікарів, священиків і катехитів. Їм потрібна підтримка і мудрість, щоб могти вказувати властиву стежку іншим. “Не забувайте про них!” – радить Святіший Отець.

Середній

Найдовший палець, нагадує нам про наших керівників. Ми повинні молитися за президента, парламентаріїв, урядовців. Це від них залежить доля нашої країни і це вони відповідають за керівництво нашим суспільством. Їм потрібна Божа допомога.

Безіменний

Це може здивувати багатьох людей, але то наш найслабший палець – “це підтвердить кожен вчитель музики”, – говорить Папа. Він нагадує нам молитися за найслабших, за хворих і за тих, які не можуть подолати багато важких проблем. Їм потрібні наші молитви вдень і вночі. Ніколи не буде за мало просьб і молитов за таких людей. Він також нагадує нам молитися за подружжя (адже на цьому пальцеві найчастіше носять обручки).

Маленький

Нарешті маленький палець, найменший з-поміж усіх, такий маленький, якими ми повинні бути у ставленні до Бога та інших людей. Як говорить Біблія: “Останні будуть першими”. Найменший палець нагадує нам про молитву за нас самих. Але тільки тоді, коли ми будемо молитися за чотири перші групи, ми краще зрозуміємо власні потреби і в результаті будемо краще молитися за нас самих.

Переклад: Ольга Гайсенюк

Aleteia


Новини УГКЦ